Wojciech Jaruzelski

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Wojciech Jaruzelski
Wojciech Jaruzelski
Født 6. juli 1923 (90 år)
Polen Kurow i Polen
Ektefelle Barbara Jaruzelska
Yrke Offiser
Parti Polska Zjednoczona Partia Robotnicza
Polens president
19811990

Wojciech Witold Jaruzelski (født 6. juli 1923 i Kurow nær Lublin i Polen) er en polsk kommunistisk politiker og offiser. Han har vært polsk statsminister, statsrådsformann og president.

Jaruzelski stammer fra en familie som tilhørte den polske lavadel, og vokste opp i nærheten av Wysokie i det som i dag er den nordøstlige delen av Polen. Han tilbragte skolegangen i Warszawa, ved kostskolen Bielany drevet av marianerbrødrene, en katolsk skoleorden. Etter den tyske innmarsj i Polen i september 1939 flyktet familien til Litauen. I Litauen ble de tatt til fange av sovjetiske styrker etter at de hadde invadert landet, og familien ble deportert til Altajfjellene i den asiatiske delen av Sovjetunionen. Både Wojciech og faren hans ble der satt til tvangsarbeid, noe faren ikke overlevde.

Senere sluttet Jaruzelski seg til de polske styrkene som ble organisert i Sovjetunionen, deltok i sluttfasen av annen verdenskrig 1943 som geriljakjemper sammen andre polske kommunistiske partisaner.

Etter krigsslutt ble han utdannet ved den polske infanterihøyskole og ved generalstabsakademiet. Han ble medlem av Det polske forente arbeiderparti (det polske kommunistparti).

I 1956 ble han forfremmet til general. I 1964 ble han medlem av partiets sentralkomité, og i 1968 ble han forsvarsminister. I 1968 var han en av de ledende under utrenskningene i den polske hær, en antisemittisk hetskampanje igangsatt av Mieczysław Moczar. Han var også den militære leder for det polske bidraget under Warszawapaktens innmarsj i Tsjekkoslovakia i august 1968 for å knuse den såkalte Prahavåren. I 1970 var han involvert i sammensvergelsen mot partiførstesekretær Władysław Gomułka, og var sannsynligvis med på å organisere massakrene i kystbyene Gdańsk, Gdynia, Elbląg og Szczecin.

Jaruzelski ble i 1981 Det polske forente arbeiderpartis førstesekretær, en stilling han beholdt til 1989. Fra februar 1981 til november 1985 var han også Polens statsminister.

Det var det samme år verftsarbeideren Lech Wałęsas fagforening Solidarność (Solidaritet) så dagens lys ved Leninverftet i Gdansk og ble nasjonalt og internasjonalt kjent. Under Jaruzelskis ledelse ble det utropt unntakstilstand i Polen den 13. desember 1981, for på den måten å knekke Solidarność. Men fagforeningen fortsatte i undergrunnen. I april 1989 ble den anerkjent igjen, og den 4. juni vant den alle de plasser som var på valg ved de halvfrie parlamentsvalgene.

Wojciech Jaruzelski var Folkerepublikken Polens siste statsrådsformann (19851989), og deretter det nye Polens første president fra 1989 til 1990, da han ble avløst av Lech Wałęsa.

I 2006 ble Jaruzelski tiltalt for å ha erklært unntakstilstand i 1981 for å demme opp for Solidaritet. Jaruzelski hevdet unntaktstilstanden ble innført for å hindre en sovetisk invasjon av landet. Fra før var Jaruzelski tiltalt for å ha beordret militære å skyte på streikende havnearbeidere i 1970.[1] Begge rettssakene ble i 2011 innstilt som følge av den aldrende Jaruzelskis kreftdiagnose og sviktende helse.[2]

I 2011 besøkte Lech Wałęsa Jaruzelski mens han var innlagt på sykehus.[3]

Polsk opinion har vært splittet i synet på Jaruzelski; mens noen betrakter ham som en forræder ser andre ham mer som et offer for omstendighetene og sovjetisk press.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jo Harper (8. februar 2008): The trials of Jaruzelski New Statesman, hentet 8. juni 2013
  2. ^ a b Monika Scislowska (1. juli 2011):Polish court: Communist leader too sick for trial Guardian, hentet 8. juni 2013
  3. ^ Associated Press (26. september 2011): Lech Walesa visits his former jailer in hospital Guardian, hentet 8. juni 2013


Forgjenger:
 Józef Pińkowski 
Folkerepublikken Polens statsminister
Etterfølger:
 Zbigniew Messner 
Forgjenger:
 Stanisław Kania 
Generalsekretær for det polske kommunistpartiet
Etterfølger:
 Mieczysław Rakowski 
Forgjenger:
 Henryk Jabłoński 
Folkerepublikken Polens statsrådsformann
Etterfølger:
 president