Jurij Andropov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Jurij Andropov (1967)
Jurij Andropov i 1974, da han var leder for KGB

Jurij Vladimirovitsj Andropov (russisk: Юрий Владимирович Андропов; født 2. junijul./ 15. juni 1914greg. i Nagutskaja, død 9. februar 1984 i Moskva) var en sovjetisk politiker og generalsekretær i Sovjetunionens kommunistiske parti (SUKP) fra 12. november 1982 til sin død 16 måneder senere.

Andropov ble født den 15. juni 1914, mest sannsynlig i Nagutskoje, Stavropol Gubernija, som sønn av en jernbanefunksjonær. Han ble medlem av Komsomol i 1930 og fullt medlem av partiet i 1939. Under andre verdenskrig deltok Andropov i partisangrupper som bedrev geriljakrig mot tyskerne. Etter krigen flyttet han til Moskva og ble en del av partisekretariatet i 1951.

Etter Stalins død i 1953 ble han sendt i «eksil» til den sovjetiske ambassade i Budapest. Han spilte en viktig rolle i den sovjetiske invasjonen i Ungarn i 1956. Han returnerte til Moskva i 1957 og fikk diverse verv i det sovjetiske maktapparatet. I 1967 ble Andropov utnevnt til leder for KGB. I 1973 ble han fullt medlem av Politbyrået. Han satt som leder av KGB helt frem til han overtok som generalsekretær i 1982, da Leonid Bresjnev døde. At nettopp Andropov ble valgt var overraskende, de fleste ventet at Konstantin Tsjernenko skulle bli utnevnt til Sovjetunionens nye leder. I vesten ble valget mottatt med mistenksomhet, spesielt siden Andropov hadde vært leder av KGB og hans rolle ved invasjonen av Ungarn i 1956.

Andropov fikk også vervet som president i Sovjetunionen i 1983. Han forsøkte under sin tid som leder å bedre økonomien og redusere korrupsjonen. Dessuten vil han bli husket for sin kampanje mot alkoholmisbruk og hans streben etter å øke arbeidsdisiplinen.

I utenrikspolitikken oppnådde han lite, krigen i Afghanistan fortsatte og forholdet til vesten ble stadig dårligere. Andropov forsøkte seg med utspill om nedrusting, men dette ble dårlig mottatt i vesten, da spesielt hos Reaganadministrasjonen og i Storbritannia av Thatcher. I september 1983 skjøt sovjetiske jagerfly ned et sivilt passasjerfly, Korean Air Lines Flight 007, som hadde forvillet seg inn over russisk område. Dette førte til en meget spent tone mellom øst og vest og ting ble ikke noe bedre da USA utplasserte Pershing-raketter i Europa. Dette var et svar på at Sovjet hadde stasjonert ut SS20-raketter.

Andropov led av en nyresykdom, og den 9. februar 1984 døde han i Moskva etter lengre tids sykeleie. Han ble etterfulgt av Konstantin Tsjernenko.

I ettertid mener mange av det var Andropovs fortjeneste at Gorbatsjov kom seg oppover i partiapparatet, og flere håpet at det var nettopp han som skulle etterfølge Andropov.


Forgjenger:
 Vasilij Kuznetsov 
Sovjetunionens president
Etterfølger:
 Vasilij Kuznetsov 
Forgjenger:
 Leonid Bresjnev 
Generalsekretær i Sovjetunionens kommunistiske parti
Etterfølger:
 Konstantin Tsjernenko