Komedie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Scenebilde fra en komedie fra antikken

Komedie (gammelgresk κωμῳδία [kōmō{i}día], av κῶμος [kṓmos] fest til Dionysos' ære og ᾠδή [ō{i}dế]: egentlig «syngende opptog») i klassisk forstand er et lystig skuespill, gjerne med en lykkelig slutt. Komediens underholdningsverdi kommer av en overdreven framstilling av menneskelige karaktertrekk og svakheter. I tillegg til å more publikum kan en komedie tjene kritiske formål, for eksempel satire.

Komedie og tragedie regnes som antikkens klassiske dramaformer.[1][2]

Se også: Antikkens greske komedie

Film og TV[rediger | rediger kilde]

Louis de Funès spilte gendarme i en rekke franske filmkomedier i 1970-årene

Begrepet komedie brukes i dag også om skuespill i moderne medier, slik som på film (filmkomedie) og i TV-produksjoner der humor er sentralt for handlingen.

Innen film og TV er det også blitt vanlig å kombinere komedien med enkelte andre sjangre, og dette har gitt opphavet til betegnelser som action-komedie og romantisk komedie, men også skrekk-komedie, krimkomedie og dramakomedie. Andre og smalere subsjangere innen filmverdenen inkluderer sex-komedie, crazykomedie, ungdomskomedie og parodifilm. Ulike komediesjangre kan også kombineres; for eksempel er filmserien om Mannen med den nakne pistol (1988) er en kombinasjon av parodifilm og crazykomedie, mens The Blues Brothers (1980) er en blanding av actionkomedie og crazykomedie.

Former for komisk teater[rediger | rediger kilde]

Italienske komedianter. Maleri av Antoine Watteau, 1714

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Moment 3: Tragedien og komedien». moment3.cappelendamm.no. Besøkt 6. desember 2022. 
  2. ^ «GRE4401 – Gresk komedie - Universitetet i Oslo». www.uio.no (norsk). Universitetet i Oslo. Besøkt 6. desember 2022.