Komedie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Scenebilde fra en komedie fra antikken

Komedie (gammelgresk κωμῳδία [kōmō{i}día], av κῶμος [kṓmos] fest til Dionysos' ære og ᾠδή [ō{i}dế]: egentlig «syngende opptog») i klassisk forstand er et lystig skuespill, gjerne med en lykkelig slutt. Komediens underholdningsverdi kommer av en overdreven framstilling av menneskelige karaktertrekk og svakheter. I tillegg til å more publikum kan en komedie tjene kritiske formål, for eksempel satire.

Både komedie og tragedie regnes som antikkens klassiske dramaformer.

Komedie i andre medier[rediger | rediger kilde]

Louis de funes spilte gendarme i en rekke franske filmkomedier på 1970-tallet

I tillegg til skrevne skuespill og på scenen så brukes begrepet komedie i dag også om skuespill i moderne medier, slik som på film (filmkomedie) og i enkelte program og serier på TV der humor er sentral for handlingen.

Film[rediger | rediger kilde]

Sammen med drama er komedie en av de aller tidligste og hyppigst brukte sjangrene for spillefilm.

I filmens verden er det også blitt vanlig å kombinere komedien med enkelte andre filmsjangre slik at de ligger tett vevd inn i hverandre og nesten har fått status som en egen sjanger. Dette gjelder særlig action-komedie og romantisk komedie, men også i noen grad skrekk-komedie, krim-komedie og dramakomedie. Andre og smalere subsjangere innen filmverdenen inkluderer sex-komedie, crazy-komedie, ungdomskomedie og parodi-film. I flere tilfeller så er også disse sjangrene blitt kombinert. For eksempel er filmserien om Mannen med den nakne pistol (1988) er en en kombinasjon av både parodi-film og crazy-komedie, mens The Blues Brothers (1980) er en blanding av actionkomedie og crazykomedie.

Former for komisk teater[rediger | rediger kilde]

Italienske komedianter. Maleri av Antoine Watteau, 1714

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Komedie; fra Bibliotekarstudentens nettleksikon om litteratur og medier (pdf-fil)
  • Romantisk komedie; fra Bibliotekarstudentens nettleksikon om litteratur og medier (pdf-fil)