Dramafilm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Dramaserie»)
En scene fra Katt på hett blikktak (1958)

Dramafilm er en filmsjanger som for det meste omhandler mellommenneskelige og følelsesmessige forhold. Tema som rusmiddelavhengighet (inkludert alkoholisme), rasemessige fordommer, religiøs intoleranse, fattigdom, kriminalitet og korrupsjon kan være tema i dramafilmer, hvor rollefiguren gjennom én eller flere av disse kommer i konflikt med seg selv, andre eller samfunnet generelt.

Eksempler er filmer som Christiane F. – Å være ung er for jævlig (heroinavhengighet og prostitusjon), Pianisten (jødeforfølgelse), Romper Stomper (rasisme), Tala! Det er så mørkt (rasisme), Gandhi (samfunn), Fornuft og følelser, A History of Violence, Apokalypse nå!, Country: Angstens høst og Citizen Kane.

Drama er trolig den meste brukte filmsjangeren. Den har som de fleste andre en rekke subkategorier som krigsdrama, romantisk drama, actiondrama osv. Et typisk krigsdrama er Hjortejegeren, et typisk romantisk drama Den store Gatsby og et typisk actiondrama First Blood. Dramaserier fra Sør-Korea kalles K-dramaer og har blitt svært populært siden 1990-årene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata