Hopp til innhold

Nevado de Toluca

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Beiteområder mot vulkanen Nevado de Toluca (Xinantécatl).
Nevado de Toluca (Xinantécatl).

Nevado de Toluca, eller Xinantécatl, er en vulkan nær Toluca i delstaten México i Mexico.

Nevado de Toluca blir vanligvis rangert som den fjerde høyeste fjelltoppen i México, etter Pico de Orizaba, Popocatépetl og Iztaccíhuatl. Det kan imidlertid vise seg at det er usikkert om Nevado de Toluca kan regnes som nummer fire på grunn av målinger av Sierra Negra. Vulkanen har sitt høyeste punkt på 4 577 meter og i godt vær er den synlig fra Toluca.

Karakteristisk for vulkanen er at det finnes to innsjøer i små utbrente kratere. Disse to kalles for Solsjøen og Månesjøen. En sti fører inn til krateret, og dette gjør kanskje denne fjelltoppen til en av de lettest tilgjengelige i Mexico. Det er ikke kjent når Necado de Toluca sist hadde utbrudd.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Vulkanen ble på nahuatl kalt for Xinantécatl. Navnet har ingen direkte betydning slik som Popocatépetl. Noen vil ha det til at det betyr «Señor desnudo», som igjen på norsk kan oversettes med «naken mann» eller «avkledd mann». Det har senere blitt oppdaget andre navn med andre betydninger, men det vanlige er å benytte Nevado de Toluca eller Xinantécatl for å beskrive fjelltoppen.

Sagn[rediger | rediger kilde]

En historie som er berettet av dem som snakker nahuatl, forteller at Iztaccíhuatl var konen til Popocatépetl, men vulkanen Nevado de Toluca ville ha henne, og han og Popo kastet stein på hverandre i sinne. Dette var begynnelsen til den besteinede fjellrekkens deling av kontinentet og det transmeksikanske vulkanske beltet, som befinner seg mellom dem. Popo fikk til slutt et raseriutbrudd og kastet et stort stykke is som halshugget Nevado de Toluca. På grunn av dette er Nevado flat på toppen, med brede skuldre, men ikke noe hode. Det er mulig at dette sagnet bevarer minnene av katastrofale utbrudd fra Popocatépetl.