Avenida de los Insurgentes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Avenida de los Insurgentes
Avenida de los Insurgentes, ved kjøpesenteret Perisur sør i byen
Avenida de los Insurgentes i krysset med Paseo de la Reforma. Til høyre er bygninga Reforma 222.
Plassen i midten av rundkjøringa Glorieta de los Insurgentes
Metrobusstasjonen Río Churubusco

Avenida de los Insurgentes er en aveny i Mexico by. Den sies å være verdens lengste aveny. Den strekker seg over 28,8 kilometer, og går gjennom hele byen fra nord til sør. Langs Avenida de los Insurgentes er det et stort antall restauranter, diskoteker og moderne bygninger. Et sentralt knutepunkt er Glorieta de los Insurgentes, en stor rundkjøring rett ved Zona Rosa, hvor avenyen forbindes med bl.a. Avenida Chapultepec, og hvor metrostasjonen Insurgentes ligger.

Avenyen har på det meste fire kjørefelt i hver kjørereting, hvorav ett av dem er reservert for metrobús og sperra av med gule klosser.

Avenida de los Insurgentes er i dag delt inn i tre deler med ulike navn:

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Avenida de los Insurgentes er byens lengste vei, og kanskje verdens lengste aveny. Med sine 28,8 kilometer er den en av de viktigste gjennomfartsårene i Mexico by. Den strekker seg fra Guadalupe-akvedukten i nord, hvor den munner ut i motorveien til Pachuca, til krysset med Viaducto Tlalpan i sør, hvor den munner ut i motorveien til Cuernavaca. I nord går den hovedsakelig forbi boligområder, mens den lenger sørover omsluttes av butikker, kontorbygninger, banker, restauranter og utesteder. I sør går den gjennom Ciudad Universitaria før den fortsetter mot motorveien til Cuernavaca.

Historie[rediger | rediger kilde]

Avenyen ble bygd på begynnelsen av 1900-tallet for å forbinde det historiske sentrum med de sørlige delene av byen. Den het opprinnelig Vía del Centenario. I Miguel Alemán Valdés' presidentperiode bytta den navn til Avenida de los Insurgentes for å hedre De tre garantiers armé, eller Insurgentes-armeen, som spilte en viktig rolle under Mexicos uavhengighetskrig. I denne perioden ble den også utvida nordover.

Viktige steder langs avenyen[rediger | rediger kilde]

Insurgentes Norte

Insurgentes Centro

Insurgentes Sur

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]