Toluca

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Toluca

Flagg

Våpen

Kart over Toluca

LandMexicos flagg Mexico
DelstatMéxico
Grunnlagt19. mars 1527 (Julian)
Postnummer50000–50295
Retningsnummer722
Areal420,14 km²
Befolkning819 561 (2010)
Bef.tetthet1 950,69 innb./km²
Høyde o.h.2 660 meter
Nettsidewww.toluca.gob.mx
Kart
Toluca
19°17′32″N 99°39′14″V

Toluca sentrum
Rådhuset i Toluca

Toluca, offisielt Toluca de Lerdo, er en kommune, by og delstatshovedstad i delstaten México i Mexico. Det er det nest største byområdet i delstaten. Innbyggertallet i kommunen er på 819 561 (2010);[1] med forsteder er tallet ca. 1,5 millioner.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Navnet Toluca kommer fra nahuatl Tōllohcān, som betyr, Guden Tōllohs sted. I 1861 ble navnet endret til Toluca de Lerdo, etter Sebastián Lerdo de Tejada, en fremstående politiker og motstander av den franske intervensjonen i Mexico på 1860-tallet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ingen eksakt dato kan angis for bygrunnleggelsen, men de arkeologiske data peker på at det allerede var fast bosetting i området på 800-tallet, og byen oppsto rundt 1120. I 1522 grunnla misjonærer en misjonsstasjon i Toluca, og deretter var byen en viktig by i Ny-Spania, den spanske kolonien hvor Mexico utgjorde hoveddelen.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Byen ligger i Matlazincodalen, 70 km sørvest for Mexico by, på 2 680 meters høyde. Den er dermed den høyest beliggende delstatshovedstad i landet. På grunn av høyden er klimaet kjøligere enn i Mexico by, og i områdene rundt byen faller det snø om vinteren. Her finnes det også vintersportssteder. Fjellet og vulkanen Nevado de Toluca befinner seg like i utkanten av byen.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Byen er et viktig industrisenter. Det produseres drikkevarer, ferdigvarer, tekstiler, biler, elektriske apparater, kjemiske produkter og medisiner.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Byen har åtte universiteter, hvorav de mest fremstående er Universidad Autónoma del Estado de México og det private Instituto Tecnológico y de Estudios Superiores de Monterrey.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Portales, med katedralen i bakgrunnen

Toluca er en vakker koloniby, og midt i ligger den store plassen Plaza de los Mártires, omgitt av katedralen, guvernørpalasset og flere offentlige bygninger. I sentrum finnes også Cosmovitral, en serie drivhus med tusenvis av ulike plantesorter og som også har fantasiske glassmalerier. For øvrig er det flere kirker i kolonistil i byen. Flere museer og kunstgallerier vekker også interesse, såvel som det store kultursenteret Centro Cultural Mexiquense, med hyppige kunstutstillinger og teaterforestillinger.

Vulkanen Nevado de Toluca, også kalt Xinantécalt, ligger ca. 30 km fra byen. Dette er et område for både sommer- og vintersport. Nede i vulkankrateret finnes det to innsjøer, og er det eneste krateret i Mexico som kan nås med bil.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]