Pico de Orizaba

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Pico de Orizaba eller Citlaltépetl.
Pico Orizaba1.jpg
Pico de Orizaba og «lillebroren», Sierra Negra.
Høyde: 5 675 moh
Breddegrad: 19° 01′N
Lengdegrad: 97° 16′V
Lokalisert: Puebla i Mexico.
Type: Stratovulkan

Pico de Orizaba, opprinnelig kalt Citlaltépetl fra nahuatl, er det høyeste fjellet i Mexico på nesten 5 700 moh. Navnet, Citlaltépetl, kommer fra citlalli som betyr stjerne og tepetl som betyr fjell. Dette fjellet er av vulkansk opprinnelse. Siste utbrudd med pliniansk aktivitet skjedde i 1687, 1630, 1613, 1569, 1566, 15451565? og 1537. Det skjedde også et mindre utbrudd i 1867. Selv om det ikke har vært noen store utbrudd siden 1687, regnes vulkanen som aktiv. Siden det siste utbruddet i 1867 har det kun vært fumarolsk aktivitet.

Fjellet hører til det transmeksikanske vulkanbelte og befinner seg i Orizaba som hører til delstaten Veracruz og i delstaten Puebla. Fjellets høyeste punkt befinner seg i Puebla. De i Orizaba som snakker nahuatl, omtaler fjellet som Iztactépetl som kan oversettes som «hvit dame».
Sørøst for Pico de Orizaba finner man fjellet Sierra Negra, som er synlig til venstre på bildene. Sierra Negra har en høyde på 4 640 meter.
Pico de Orizaba var viktig for tidligere kulturer som aztekere og Totonacas.
Fjelltoppen og høydedragene rundt det er i dag del av en nasjonalpark. Det finnes flere ruter for å nå vulkanen og mange mennesker besøker den.

Pico de Orizaba og lillebroren, Sierra Negra.

Mexicos geografi-stubbDenne Mexicos geografi-relaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.