Vår Frue av Guadalupe-helligdommen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vår Frue av Guadalupe-helligdommen
Church in Mexico city.jpg
Område Mexico byRediger på Wikidata
Bispedømme Roman Catholic Archdiocese of Mexico (city)Rediger på Wikidata
Arkitektur
Periode Modernistisk arkitekturRediger på Wikidata
Arkitekt Pedro Ramírez VázquezRediger på Wikidata
Beliggenhet
Kart
Vår Frue av Guadalupe-helligdommen
19°29′04″N 99°07′02″V
Jomfruen av Guadalupe i reproduksjon

Guadalupe er et pilegrimsmål i den nordlige enden av Mexico by. Stedet ligger på Tepeyac-høyden, som var et hellig sted for de gamle aztekerne, hvor morsgudinnen i deres religion ble dyrket.

Et pilegrimsmål[rediger | rediger kilde]

I 1531, få år etter den spanske erobringen av Mexico, viste jomfru Maria seg flere ganger for en aztekisk mann, Juan Diego Cuauhtlatoatzin. Siste gang etterlot hun avtrykket av seg selv på kappa hans. Denne kappa viser et bilde av en mørkhudet jomfru Maria og er nå det viktigste målet for katolske pilegrimer i Amerika.

Statue av San Juan Diego i kirken San Juan Bautista, Coyoacán

Jomfruen av Guadalupe, La Reina de México (Mexicos dronning) feires hver 12. desember, noe som er en uoffisiell festdag i hele Mexico. Bildet av Jomfruen av Guadalupe er over alt i Mexico, inne i busser og taxier, på restauranter og tatovert på armen til tøffe mannfolk.

Juan Diego ble kanonisert som helgen av pave Johannes Paul II i 2002, og var da den første helgenen fra Amerikas urfolk.

Kappa[rediger | rediger kilde]

Kappa er nå et av den katolske verdens viktigste relikvier. Den er vevet av kaktusfibrer fra området, og et slikt materiale er svært forgjengelig og skulle normalt vart i få år. Når kappa nå er like fin etter snart 500 år, ses naturligvis dette som et mirakel. Videre er det stjerner på Jomfruens kappe. Disse stjernene viser det nøyaktige stjernebildet den natta miraklet skjedde. I pupillene gjengis angivelig et fotografisk bilde av hendelsen. På kjolen hennes gjengis ordet «fjell» flere ganger med aztekiske skrifttegn. Fjellene er angivelig plassert som på et kart over Mexico

Utvendig bilde av den nåværende basilikaen

Basilikaene[rediger | rediger kilde]

Den opprinnelige basilikaen ble påbegynt umiddelbart etter Juan Diegos syn. Her ble kappen oppbevart fram til 1974. Denne bygningen har sunket ned i grunnen, slik mange bygg gjør i Mexico by på grunn av senkingen av grunnvannet. Etter mange års stenginging på grunn av restaureringsarbeider er nå kirken igjen åpnet for publikum.

Den gamle Basílica de Nuestra Señora de Guadalupe).

Pilegrimenes mål er likevel den enorme basilikaen fra 1974, bygd av den meksikanske arkitekten Pedro Ramírez Vásquez. Her henger kappen høyt på veggen, og rullefortau gjør at pilegrimene får passere uten for store kødannelser. Inne i den tilnærmet sirkulære kirken er det sitteplass til 10 000 mennesker.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]