Tequila (brennevin)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flere forskjellige typer tequila
Kartet viser agave- og tequilaproduksjon i Mexico. Mørk grønn viser produksjon av tequila, mens lysegrønn viser produksjon av agave.
Ovn lastet med agave
Agaveplanter

Tequila er en form for brennevin som blir produsert i områdene rundt Tequila i delstaten Jalisco i Mexico. Tequila blir produsert fra agaveplanten. De fleste typer tequila inneholder fra 35 % til 55 % alkohol. Noe som skiller tequila fra annen agavebrennevin som mezcal er at den er produsert av minimum 51 % blå agave samt at den kun er produsert i delstatene Jalisco, Guanajuato, Michoacán, Tamaulipas eller Nayarit i Mexico.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tequila ble først produsert på 1500-tallet. Aztekerne hadde allerede laget pulque fra agaveplanten lenge før de spanske Conquistadorene kom til Mexico. Den type tequila som man kjenner til i dag, kom først i produksjon tidlig på 1800-tallet i Guadalajara. Det er først de senere tiår at etterspørselen etter tequila har økt internasjonalt. Selv om man i Norge kun får tak i noen få merker av tequila (med veldig varierende kvalitet), så finnes det over 600 forskjellige merker av tequila på markedet i Mexico.

Tequilatyper[rediger | rediger kilde]

Det finnes to typer tequila, premium og mixto. Den ene typen består av 100 % blå agave, og den andre består av 51 % blå agave. Den reneste typen tequila man får er produsert av 100 % blå agave. Tequila som ikke består av 100 % blå agave, må bestå av 51 % blå agave, og kalles for mixto. Mixto består av i tillegg til blå agave, også av vanlig rørsukker eller fra mais, og den benyttes som navnet tilsier, i drinker. Premium Tequila, som består av 100 % blå agave, drikkes som oftest rent eller sammen med lime og salt.

Tequilakategorier[rediger | rediger kilde]

Tequila deles normalt inn i 3 hovedkategorier:

  • blanco (hvit) – tequila som ikke er lagret.
  • reposado (rolig eller uthvilt) – tequila som er lagret minimum 2 måneder på eikefat.
  • añejo (moden) – tequila som er lagret minimum 1 år på eikefat.

Reposado har en gyllen farge og añejo kan være en god del mørkere. I tillegg til de 3 hovedkategoriene blir det i enkelte tilfeller også benyttet 2 ekstra kategorier:

  • joven («ung») eller oro («gull») Ulagret «blanco» tequila som er blandet med reposado eller añejo tequila, ofte fremstilt med en karamellfarge.
  • extra añejo («ekstra moden») – lagret i minimum 3 år på eikefat.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]