Vinter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Et tre i vintersnøen.

Vinter er en av de fire årstidene i tempererte og arktiske soner på kloden og består på den nordlige halvkule tradisjonelt av månedene desember, januar og februar. På den sydlige halvkule er det samtidig sommer, vintermånedene er der juni, juli og august.

Den astronomisk vinteren er perioden fra vintersolverv til vårjevndøgn, og de sammenfallende astrologiske vintertegnene er steinbukken, vannmannen og fiskene.

Innen meteorologien defineres vinteren gjerne som den perioden da normal døgnmiddeltemperatur for det aktuelle stedet under 0 °C. I artikkelen om årstid er oppgitt når vinteren etter dette begynner en del steder i Norge. I Norge er det langs kysten flere steder som ikke har vinter etter denne definisjonen, blant annet Stavanger og Bergen.

primstaven markerte vinterdagen begynnelsen av vinterhalvåret. Været på denne merkedagen, som blir tidfestet til 14. oktober, skulle gi en pekepinn på hvordan været skulle bli den kommende vinteren.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Vår Sommer Høst Vinter Tørketid Regntid Monsun
Schneeglocken.jpeg Sommar, målning av Carl Larsson.jpg Høst2.jpg Windbuchencom.jpg SenegalBaobab.jpg Hiroshige, Travellers surprised by sudden rain.jpg Cambodia monsoon July 2007.jpg
Årstidene i temperert klima Årstider i tropisk klima