Hopp til innhold

Filmfestivalen i Venezia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gulløven
Den 65te filmfestivalen i Venezia.

Filmfestivalen i Venezia (italiensk Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica) er verdens eldste filmfestival. Siden festivalen ble grunnlagt av grev Giuseppe Volpi i 1932 har den blitt arrangert hvert år i slutten av august eller begynnelsen av september på øya Lido, Venezia, Italia. Første gang den gikk av stabelen var fra 6. til 21, august 1932.

Den er en del av Veneziabiennalen, og filmvisningene foregår i det historiske Palazzo del CinemaLungomare Marconi. Festivalen regnes som en av verdens mest prestisjefylte filmfestivaler sammen med Cannes og Berlinalen.

Festivalens viktigste utmerkelser er Gulløven (Leone d'Oro), som deles ut til beste film vist på festivalen, og Coppa Volpi, som deles ut til beste mannlige og kvinnelige skuespiller. I 2002 ble utmerkelsen San Marco introdusert for beste film i klassen Controcorrente («mot strømmen»).

I perioden 1934 til 1942 ble den såkalte Mussolini Coppa delt ut, opokalt etter daværende statsminister Benito Mussolini. Utmerkelsen ble droppet i 1943, og ble senere videreført som Gran Premio Internazionale di Venezia i 1947, som ble Gulløven i 1949. Løven er den bevingede Markusløven, et populært motiv i Venezia, som blant annet gjenfinnes i republikken Venezias våpen.

Filmfestivaler[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]