Rektor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Rektor er en tittel med flere forskjellige betydninger, som har det til felles at de indikerer en akademisk eller religiøs eller politisk lederfunksjon. En rektors embete og funksjonstid kalles et rektorat. Ordet er hentet fra latin (rector) og betyr «hersker». Det latinske ordet rector er igjen hentet fra ordet regere, som på latin også fikk betydningen «lærer».

Innen akademia[rediger | rediger kilde]

Rektor er den norske tittelen på det høyeste akademiske vervet ved mange universiteter og andre institusjoner innen høyere utdannelse. Rektor er ved de fleste universiteter et akademisk verv, som man blir valgt til for en begrenset periode. I de fleste tilfeller er bare universitetets professorer valgbare. En rektors stedfortreder blir gjerne kalt prorektor [1] eller viserektor. I Norge kan styret til institusjonen fastsette om rektor skal velges eller ansettes.[2]

I Norge i dag, samt i store deler av Europa og Latin-Amerika, brukes tittelen rektor eller tilsvarende på andre språk. I Storbritannia og mange andre samveldestater er det vanlig å ha en kansler (Chancellor) som universitetets nominelle og seremonielle overhode, og en visekansler (Vice-Chancellor) som universitetets reelle øverste leder, tilsvarende en norsk rektor. Kansler-vervet er da et rent æresverv som kan innehas av en politiker, medlem av kongefamilien eller annen person som ikke har sitt daglige virke ved universitetet. En prorektor kan da ha tittelen pro-visekansler (Pro Vice-Chancellor) eller lignende. Kanslertittelen har også vært brukt på det europeiske kontinentet, og ble på 1800-tallet brukt i Norge på en måte som lignet på det britiske systemet, der kansler var en ren ærestittel. I USA kalles lederen for et universitet vanligvis president (President).

Innen skolevesenet[rediger | rediger kilde]

Rektortittelen brukes i mange land om lederen for både grunnskoler og gymnasier. Det er vanlig at rektorer innen skolevesenet er ansatt. Til 1970-tallet ble rektortittelen i Norge anvendt på lederen for et gymnas. Lederen for en barneskole ble kalt overlærer og lederen for en ungdomsskole ble kalt bestyrer.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]