Rektor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Rektor (latin rector, «hersker» (fra regere), som på latin også fikk betydningen «lærer») er en tittel med flere forskjellige betydninger, som har det til felles at de indikerer en akademisk, religiøs eller politisk lederfunksjon. En rektors embede og funksjonstid kalles et rektorat.

Innen akademia[rediger | rediger kilde]

Rektor er det høyeste akademiske vervet ved mange universiteter og andre institusjoner innen høyere utdannelse. Dette er særlig tilfelle i Europa og Latin-Amerika. Engelsktalende land utgjør et unntak, da det tilsvarende vervet i bl.a. Storbritannia og USA gjerne blir kalt kansler. Men kanslertittelen har også vært brukt på det europeiske kontinentet.

Rektor er ved de fleste universiteter et akademisk verv, som man blir valgt til for en begrenset periode. I de fleste tilfeller er bare universitetets professorer valgbare.

En rektors stedfortreder blir ofte kalt prorektor.

Innen skolevesenet[rediger | rediger kilde]

Rektortittelen brukes i mange land om lederen for både grunnskoler og gymnasier. Det er vanlig at rektorer innen skolevesenet er ansatt. Til 1970-tallet ble rektortittelen i Norge anvendt på lederen for et gymnas. Lederen for en barneskole ble kalt overlærer og lederen for en ungdomsskole ble kalt bestyrer.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]