Hopp til innhold

Internat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et internatrom ved University of San Francisco.

Et internat er et skolehjem for elever som bor på, eller i tilknytning til skolen de går på.

Internater har tidligere blitt brukt i grunnskolen, særlig i Nord-Norge, for barn som bodde langt fra skolen. De bodde på skolen under oppsikt av en «husmor» i uken og reiste hjem til foreldre sine i helgene. Mange steder måtte elevene bo på internatet i lengre perioder, ofte 4-6 uker av gangen. I noen tilfelle kunne de være på internatet i ett f.eks. fra jul til påske. Til internatet hørte det også med et internatkjøkken med kokk og kjøkkenassistenter som tilberedte mat for elevene. De fleste internat var kommunale, men i Finnmark blei det fra 1900 bygd ei rekke statsinternat, som ofte var større enn de kommunale. Internatene hadde en viktig funksjon i arbeidet med å fornorske samer og kvener. Internat har også i stor grad blitt brukt ved spesialskoler, bl.a. for funksjonshemma. I dag blir internat benyttet både på folkehøgskoler, og ved enkelte private og offentlige videregående skoler. Det er ennå tre sameskoler med internat, i Målselv, Hattfjelldal og Snåsa.

Tidligere bodde også lærerfamiliene på folkehøgskolene, enten i egen leilighet i internatene eller i egne boliger på skolens område. Og barna deres vokste opp med elevene. Folkehøgskolen ble en storfamilie der man levde sammen, spiste sammen, arbeidet sammen, lærte sammen, og samles til sosialt samvær i peisestua på lørdagskveldene. I folkehøgskolens internat delte lærerfamililene og de unge fest og glede, og daglig arbeid gjennom en vinter. "Denne skolen er et hjem, og dette hjemmet er en skole" var et utsagn som ble brukt om folkehøgskolene.

Samtlige 77 folkehøgskoler i Norge har fortsatt internat for sine elever, og internatlivet regnes som en viktig del av det sosialpedagogiske arbeidet. I 2007 bodde 40% av rektorene og 27% av folkehøgskolelærerne på skolens område. Elevene har sine «internatplikter» med renhold, kjøkkentjeneste og annet. Det å lære seg å bo sammen med andre ungdommer er en utviklende og krevende oppgave. Gjennom 33 uker bor 70 – 120 elever tett sammen og må lære å ta hensyn og innordne seg etter hverandres behov. Internatlivet vil derfor ofte bidra til at de unge lærer å kjenne nye sider ved seg selv og modnes som mennesker.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]