Kokk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
En kokk som lager mat

Kokk er en yrkestittel for en håndverker som har fagbrev innen kokkefaget og driver med matlaging som profesjon. Kokk brukes også uformelt om den som har matlaging som oppgave i private husholdninger.

Kokkefaget er et av mesterfagene innen håndverksyrkene i Norge. Etter endt utdannelse kan kokker arbeide med matlaging profesjonelt på restauranter, i kantiner eller i andre storkjøkkener. Kokkeutdannelsen er en av utdannelsene innenfor nærings- og nytelsesmiddelindustrien. Formen kokke betegner en kvinnelig kokk.

Siden 1966 har man i Norge kåret Årets kjøkkensjef, og siden 1990 avholdt det årlige Norgesmesterskapet i kokkekunst. En av de mest prestisjefylte internasjonale konkurransene er Bocuse d’Or, som siden 1987 har vært avholdt i Lyon annethvert år, med norsk seier i 1993, 2003 og 2009. Hvert fjerde år siden 1896 har man arrangert Kokke-OL der Norges kokkelandslag vant sist i 2008.

I kokkefaget, spesielt på restauranter, brukes ofte titler med opphav i fransk språk, så som chefsjef»), og soussjef («nestleder»), spesielt på kjøkken med mange ansatte og en formell organisering. På norsk brukes vanligvis titler som kjøkkensjef, sjefskokk og overkokk om kokker i overordnede stillinger. Store kjøkken bruker dessuten stillingsbetegnelser som 1. og 2. kokk. På handelsskip har lederen for forpleining og innkvartering tradisjonelt tittelen stuert, og på mindre skip kan vedkommende også være eneste kokk. Store kjøkken har gjerne også plasser for kokkelærlinger og -assistenter.

En kvinnelig kokk kan kalles kokkenorsk.[trenger referanse] «Svarta Bjørn» var en norsk anleggskokke på Malmbanan (Ofotbanen).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

matstubbDenne matrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.