Richard With

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Richard With
Byste av Richard With på Stokmarknes
Født18. sep. 1846[1]Rediger på Wikidata
Tromsø
Død9. feb. 1930[2]Rediger på Wikidata (83 år)
Oslo
Beskjeftigelse
Embete
FarSivert Regnor With
BarnNanna With
PartiFrisinnede Venstre
NasjonalitetNorge
UtmerkelserSt. Olavs Orden

Richard Bernhard With (født 18. september 1846 i Tromsø, død 9. februar 1930 i Oslo) var en norsk forretningsmann, skipsfører og stortingsmann. Han var far til journalist og redaktør Nanna With, og gjerne omtalt som Hurtigrutens far. Han var sønn av Tromsø bys første skipperborger, Sivert Regnor With. Denne var fra rundt 1860 fyrforvalter på Andenes.

Handelsmann i Risøyhamn[rediger | rediger kilde]

Richard With tok styrmannskolen og var i utenriksfart, før han gjennom firmaet «With & Kiil» på Andenes i 1875 overtok handelsstedet RisøyhamnAndøya. Allerede året etter gikk stedet konkurs, men han kom seg på bena igjen. Mens han bodde i Risøyhamn døde den første kona, Oline født Wennberg i 1845 i Trondheim. Hun var mor til Nanna With. Oline er gravlagt på den gamle kirkegården i Bjørnskinn. Richard giftet seg deretter med Olines søster, Septima. De to fikk syv barn sammen mens de bodde i Risøyhamn.

Mudring i Risøyrenna[rediger | rediger kilde]

Han så problemene med det grunne farvannet mellom Andøya og Hinnøya og klarte å få midler til en liten utdyping av det som senere skulle bli Risøyrenna. Som stortingsmann i tiden 1910-1912, fikk han gjennomslag for bevilgninger til den store mudringen i Risøyrenna som ble avsluttet i 1922.

Hurtigruten[rediger | rediger kilde]

With innså gjennom handelsvirket et økende transportbehov, og var pådriver i etableringen av Vesteraalens Dampskibsselskab i 1881. De to første årene var han selv kaptein på selskapets DS «Vesteraalen», hvorpå han ble kontorsjef og senere direktør. Han sikret selskapet konsesjon på å føre helårsrute langs kysten (Hurtigruten) med et statstilskudd på 70 000 kroner, og var selv kaptein på den første turen i juli 1893. Selskapet var ledet av ham frem til 1909, da hans helse fremtvang avgang.

Den Norske Amerikalinje[rediger | rediger kilde]

Rundt 1910 var han sentral i etableringen av Den Norske Amerikalinje der han også satt i styret frem til 1913. Han var også pådriveren i etableringen av "Lofotens og Vesteraalens turistforening". Han relokaliserte til Kristiania der With var leder i Nordlendingenes Forening. Mottok St. Olavs Orden i 1895.

Navneopphav[rediger | rediger kilde]

MS «Richard With», som er oppkalt etter Richard With.

Hans navn har vært brukt på to hurtigruteskip: DS «Richard With» (1909) og dagens MS «Richard With» (1993). I Hadsel finner vi tusenårsstedet «Richard Withs plass». Også i Risøyhamn har man en «Richard Withs plass», stedet han en gang eide og der det lokale bygdetunet er lokalisert. Også i Tromsø finner man «Richard Withs plass», mens Trondheim og Bodø har kalt opp veier etter ham. Både Vardø, Kirkenes, Stokmarknes og Alstahaug har sin Richard Withs gate. Det samme gjelder Andenes, der Richard With vokste opp.

I 1993 ble han avbildet på et frimerke.

Stortingsmann[rediger | rediger kilde]

Richard With satt også på Stortinget en periode[død lenke], for Frisinnede Venstre. Han representerte Vesteraalen krets i Nordland mellom 1910 og 1912.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Stortinget og statsraadet: 1814–1914. B. 1 D. 2 : Biografier L-Ø : samt tillæg, side(r) 960[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Stortinget og statsrådet : 1915–1945. B. 1 : Biografier, side(r) 56[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]