Bjarne Holst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bjarne Holst
Født14. mars 1944[1][2]Rediger på Wikidata
Død19. mars 1993[1][2]Rediger på Wikidata (49 år)
Beskjeftigelse KunstmalerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Bjarne Holst (født 14. mars 1944 i Honningsvåg, død 19. mars 1993) var en norsk maler. Som maler var han samfunnskritisk og surrealistisk.

Bjarne Holst var født og oppvokst i Honningsvåg. Etter en kort studieperiode ved Statens Håndverks og Kunstindustriskole i Oslo, dro han i 1970 til Wien. I 1973 flyttet han til Hamburg, hvor han ble boende til 1978. Holst debuterte i 1970 med en separatutstilling i Unge Kunstneres Samfund i Oslo, hvor han blant annet viste det for mange uforståelige og frastøtende "Gammel dame med hår i munnen". Samme år stilte han for første gang ut på Høstutstillingen.

I 1970-årene var Holsts bilder sterkt påvirket av tysk og østerriksk kunst, og arbeidene karakteriseres gjerne som surrealistiske. Noen av maleriene viser drømmeaktige landskap, andre viser figurer i uvirkelige rom og situasjoner, til tider med en marerittlignende atmosfære. Disse bildene har også ofte en sterkt samfunnskritisk brodd. Andre bilder igjen er inspirert av eventyr, som serien om Trollfuglen. Her kunne han trekke veksler på sitt kjennskap om livet til havs og de mange sagn om havuhyrer som er kjent fra Nord-Norge. I en særstilling står Holsts mange fremstillinger av fugler. En serie Vulgære fugler er en satirisk fremstilling av forskjellige mennesketyper.

I 1978 flyttet Holst tilbake til Norge og bosatte seg på Onsøy utenfor Fredrikstad. Utover i 1980-årene ble de drømmeaktige landskapene dominerende. Som regel var dette vinterlandskap med fjell og rullesteiner, inspirert av naturen på kunstnerens hjemsted, Magerøy. Holst uttalte selv at han hadde dette landskapet i seg og kunne hente det frem når det passet. I noen tilfeller befolkes disse landskapene av skikkelser fra eventyr og mytologi, som i Vintersang eller Endymion, og tilføres dermed et mytisk element.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Norsk kunstnerleksikon, Norsk kunstnerleksikon ID Bjarne_Holst, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b KulturNav, KulturNav-ID 4a744276-d11f-4878-9d39-5e280d9751ed, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]