Kvensk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Kvensk» kan også referere til kvener.
Kvensk
kvääni
Brukt iNorge Norge
RegionTroms og Finnmark
Antall brukere2 000–8 000[1]
Lingvistisk
klassifikasjon
Uralsk
Finsk-ugrisk
Finsk-samisk
Østersjøfinsk
Kvensk
SkriftsystemDet latinske alfabetet
Offisiell status
Offisielt iPorsanger kommune i Norge
Normert avKvensk språkting
Språkkoder
ISO 639-3fkv

Portal: Språk

Kvensk (kvensk: kvääni[2], finsk: kveenin kieli, nordsamisk: kveanagiella) er et finsk-ugrisk språk, som er nært beslektet med finsk og meänkieli, og som i all hovedsak tales av kvener i Finnmark og Troms nord i Norge. Kvensk er sammen med samisk, romanes og romani anerkjent som minoritetsspråk i Norge og slik beskyttet av den europeiske minoritetsspråkpakten.[3] I Porsanger kommune har språket status som administrasjonsspråk ved siden av norsk.

Kvenene er en av fem nasjonale minoriteter i Norge og har sin bakgrunn og sine røtter fra området rundt Bottenviken og Tornedalen, både fra svensk og finsk side av grensen. Kvensk regnes i dag som et svært truet språk.

Omdiskuterte begrep[rediger | rediger kilde]

Navnet på minoriteten, så vel som språket, har ofte vært utsatt for diskusjoner. Blant annet i deler av Øst-Finnmark er det mange som ikke vedkjenner seg begrepene kvener og kvensk språk. Istedenfor omtaler disse seg som norsk-finner eller finskættede og kaller språket for finsk.

Mange steder i Troms og Finnmark har minoriteten i tidligere tider tidvis blitt omtalt som finlendere og språket som finsk, men også begrepene kvener og kvensk har vært i bruk. Dette har vekslet og variert mellom tidsperiode, fra sted til sted, hvilken politikk som ble ført og hvem som gjorde notis på slike ting. Mange kvener kom imidlertid til Norge lenge før riksrøysene var satt.

Etter hardt press fra blant annet Norsk-Finsk Forbund, bestemte myndighetene i 2012 at det offisielle navnet på minoriteten skulle endres fra kvener til kvener/norskfinner. Den største interesseorganisasjonen, Norske Kveners Forbund, støttet ikke denne endringen. Det offisielle navnet på språket er pr. januar 2015 kvensk.

Re-vitalisering[rediger | rediger kilde]

Antall språkbrukere synker fra år til år grunnet naturlig frafall av språkbrukere. De fleste som taler språket er eldre mennesker og det er få eller ingen barn som har kvensk som morsmål i dag. Interesseorganisasjoner, institusjoner, språksentre og ildsjeler jobber aktivt med re-vitalisering. En av disse er Kvensk institutt, et nasjonalt senter for kvensk språk, som er lokalisert i Børselv i Porsanger kommune. I 2008 dannet de Kvensk språkting, et kontrollorgan i forbindelse med normeringa, og i 2015 vil den første kvenske grammatikken lanseres.

I 2014 gjorde fylkestingene i Finnmark og Troms enstemmige vedtak om å støtte oppgradering av kvensk språk fra nivå to til nivå tre på det europeiske språkcharteret etter et innbygger-opprop i begge fylkene. Dersom myndighetene i fremtiden skulle gå inn for en slik oppgradering, vil kvensk sidestilles med samisk på nivå tre og ansvaret for å redde språket vil flyttes fra kommunene til sentrale myndigheter. Samene er kategorisert som urfolk og har dermed et langt større vern omkring både språket og kulturen enn de nasjonale minoritetene har i dag.

I Statsbudsjettet for 2015 ble Halti kvenkultursenter og Storfjord språksenter, som begge blant annet arbeider med re-vitalisering av kvensk språk, tildelt driftmidler for første gang. Kvenene fikk også sin egen pott og en økning fra om lag 2,6 til 3,6 millioner totalt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kvensk institutt:Kvener
  2. ^ Språktingsmøte, Protokoll (PDF), Kvensk institutt 2009
  3. ^ «Minoritetsspråkpakten». Regjeringen.no (norsk). 14. februar 2017. Besøkt 23. februar 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]