Nordkapplatået

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nordkappklippen sett fra øst

Nordkapplatået (nordsamisk: Davvenjárga) er en klippe på Magerøya i Finnmark fylke i Norge, i Nordkapp kommune. Den 307 meter høye klippen omtales ofte som det nordligste punktet i Europa. Dog ligger Knivskjelodden 1452 m lenger mot nord, og er dermed det kontinentale Europas egentlige nordpunkt.

Begge disse stedene ligger på ei øy, noe som gjør at Europas nordligste fastlandspunkt er Kinnarodden. Magerøya fikk fastlandsforbindelse gjennom Nordkapptunnelen 15. juni 1999.

Nordkapp, Knivskjelodden, Kinnarodden

På norsk het klippen opprinnelig Knyskanes, men fikk navnet North Cape av de engelske utforskerne Richard Chancellor og Steven Borough i 1553 da de passerte klippen på leting etter nordøstpassasjen. Den første egentlige turisten som besteg platået var fransiskanerpresten Francesco Negri i 1664, og senere ble den et mål for tidlige turister og celebriteter. Blant disse var kong Oskar II i 1873 og kong Rama V av Thailand i 1907. Thomas Cook organiserte turistreiser til Nordkapp allerede i 1875.

I dag er Nordkapp en betydelig turistattraksjon med et eget besøkssenter med utstillinger og film fra stedets historie. På Nordkapplatået ligger Nordkapphallen som driftes av den svenske hotellkjeden Scandic.

Platået er eid av Finnmarkseiendommen, som fester eiendommen til Nordkapp 1990 ANS, [1] og leier den ut til Nordkapp Vel AS, Scandic Hotels og Rica.[2][3][4][5][6] Det er Rica Eiendom, eid av den svenske hotellkjeden Scandic, som har hatt en festeavtale. Festeavtalen gir Scandic enerett til virksomheten på stedet. Nordkapp kommunestyre vedtok på sitt møte 20. juni 2019 – med 10 mot 9 stemmer – at fjellplatået ikke skal åpnes for offentlig forvaltning. Vedtaket innebærer at private aktører fortsatt kan ta betalt for besøk til Nordkapplatået. Området har en årlig omsetning på 50–70 millioner kroner. Inntekten går til private aktører, ikke til Nordkapp kommune.[7][8]

Bilder[rediger | rediger kilde]


Referanser[rediger | rediger kilde]