Nordkapplatået

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nordkappklippen

Nordkapplatået (nordsamisk: Davvenjárga) er en klippe på Magerøya i Finnmark fylke i Norge, i Nordkapp kommune. Den 307 m høye, bratte klippen er ofte omtalt som det nordligste punktet i Europa. Dog er Knivskjelodden ca. 1 380 m lenger nord, og dermed det kontinentale Europas egentlige nordpunkt.

Begge disse stedene ligger på en øy, noe som gjør at det nordligste punktet på fastlandseuropa er Kinnarodden. Magerøya fikk fastlandsforbindelse 15. juni 1999.

Nordkapp, Knivskjelodden, Kinnarodden

På norsk het klippen opprinnelig Knyskanes, men fikk navnet Nordkapp av den engelske utforskeren Richard Chancellor i 1553 da han passerte klippen på leting etter nordøstpassasjen. Etter det ble den sporadisk besøkt av våghalser som tok seg opp det bratte terrenget, blant disse var kong Oskar II i 1873 og kong Rama V av Thailand i 1907.

I dag er Nordkapp et stort turistmål med et eget turistsenter med utstillinger og film fra stedets historie. Nordkapp er nok det norske navnet som er mest kjent utenfor Norges grenser. Platået besøkes årlig av over 200 000 turister.

Miljøverndepartementet krevde i 2011 at prisen for inngang til platået, måtte reduseres fra nivået 160-235 kroner for voksenbillett.[1]

Koordinater: 71°10′21″N 25°47′40″Ø

Referanser[rediger | rediger kilde]