Nordkapplatået

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nordkappklippen sett fra øst

Nordkapplatået (nordsamisk: Davvenjárga) er en klippe på Magerøya i Finnmark fylke i Norge, i Nordkapp kommune. Den 307 meter høye klippen omtales ofte som det nordligste punktet i Europa. Dog er Knivskjelodden ca. 1 380 m lenger nord, og dermed det kontinentale Europas egentlige nordpunkt.

Begge disse stedene ligger på ei øy, noe som gjør at Europas nordligste fastlandspunkt er Kinnarodden. Magerøya fikk fastlandsforbindelse gjennom Nordkapptunnelen 15. juni 1999.

Nordkapp, Knivskjelodden, Kinnarodden

På norsk het klippen opprinnelig Knyskanes, men fikk navnet Nordkapp av den engelske utforskeren Richard Chancellor i 1553 da han passerte klippen på leting etter nordøstpassasjen. Etter det ble den tidlig besøkt av blant annet diverse utforskere og celebriteter. Blant disse var kong Oskar II i 1873 og kong Rama V av Thailand i 1907.

I dag er Nordkapp en betydelig turistattraksjon med et eget besøkssenter med utstillinger og film fra stedets historie. Platået besøkes årlig av mer enn 250 000 turister.

Platået er eid av Finnmarkseiendommen (FeFo), som fester eiendommen til Nordkapp 1990 ANS [1], og leies ut til Nordkapp Vel AS, Scandic Hotels og Rica.

Koordinater: 71°10′21″N 25°47′40″Ø

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Grunnbok». Besøkt 10. mai 2018.