Hopp til innhold

Stephen Fry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stephen Fry
FødtStephen John Fry
24. aug. 1957[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (66 år)
Hampstead
BeskjeftigelseSkuespiller, komiker, TV-programleder, manusforfatter, selvbiograf, skribent, regissør, fjernsynsskuespiller, romanforfatter, teaterskuespiller, science fiction-forfatter, filmskuespiller, journalist, filmregissør, improvisatør, artist, forteller (lydbokRediger på Wikidata
Utdannet vedQueens' College
Uppingham School
Paston College
City College Norwich
College of West Anglia
EktefelleElliott Spencer (2015–)
Partner(e)Daniel Cohen (19952010)
PartiLabour Party
NasjonalitetStorbritannia[5]
UtmerkelserRichard Dawkins Award (2018)
Sidewise Award for Alternate History (1998) (for: Making History)
Pipe Smoker of the Year (2004)
Kommandør av Føniksordenen (2021)
Aktive år1982
Nettstedhttp://www.stephenfry.com
IMDbIMDb
Signatur
Stephen Frys signatur

Stephen John Fry (født 24. august 1957 i Hampstead i London) er en britisk komiker, forfatter, skuespiller, spaltist, filmskaper og TV-personlighet. Som den ene halvparten i duoen Fry and Laurie, sammen med Hugh Laurie, har han opptrådt i A Bit of Fry and Laurie og Jeeves and Wooster. Fry er også kjent for sine roller i Sorte Orm og Wilde.

I tillegg til å skrive for scene, film, TV og radio har Fry også bidratt med spalter og artikler for en mengde aviser og blader. Han har også skrevet fire romaner, bøker om musikk og poesi og to selvbiografier, Moab Is My Washpot og The Fry Chronicles. Fry har også markert seg som samfunnsdebattant, gjennom sine dokumentarfilmer om bipolar lidelse, aids og truede dyrearter, og gjennom deltakelse i debatter om religion sammen med Christopher Hitchens.

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Foreldrene var Marianne Eve Fry (pikenavn Newman) og Alan John Fry, fysiker og oppfinner.[6] Marianne Eve Frys foreldre, Martin og Rosa Neumann, var jødiske immigranter fra Šurany i det nåværende Slovakia, men som lå i Ungarn da de dro. Morens tante og kusiner ble drept i Auschwitz.[7]

Familien flyttet til Norfolk i East Anglia, og Fry begynte sin skolegang der. Han ble utvist fra skolen som 15-åring, og som 17-åring ble han fengslet etter at han hadde stjålet et kredittkort av en venn av familien.[trenger referanse] Han ble arrestert i Swindon. Etter løslatelsen fikk Fry fortsette utdannelsen med den klare forutsetningene at han ville studere hardt ved City College Norwich. Det lyktes ham å få et stipend til University of Cambridge.

Cambridge og tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

Fry fikk en grad i engelsk litteratur, og han dukket også opp i TV-programmet «University Challenge».[8] Langt viktigere for Stephen Fry var at han kom inn i den etablerte amatørteatergruppen Footlights, en teatergruppe som har vært første skritt på veien mot karrieren for flere skuespillere, komikere og TV-personligheter. Her møtte Fry Hugh Laurie og Emma Thompson, som har forblitt hans venner.

Fry, Laurie, Thompson og Tony Slattery skrev «The Cellar Tapes» for Footlights, som ble spilt inn i 1982. Den hadde en viss suksess, og TV-selskapet Granada Television bestemte seg for å få med Fry, Laurie og Thompson på et nytt komedieshow sammen med Ben Elton. Komiserien ble hetende Alfresco, og hadde moderat suksess. I 1983 lot BBC dem få sjansen til å lage en ny serie, og Fry og Laurie med flere lagde en fiktiv dokumentarfilm, noe BBC likte så dårlig at de stoppet produksjonen etter første show. Fry opptrådte i The Young Ones i 1984 og i Eltons Happy Families, den sistnevnte heller ingen suksess. I 1985 spilte Fry en rolle i The Good Father.

Suksess[rediger | rediger kilde]

Fry signerer ved Apple Store i Regent Street, London den 3. februar 2009

I 1986 opplevde Fry og Laurie for første gang en suksess. De to hadde sketsjer sammen i Saturday Live, en engelsk versjon av Saturday Night Live. Fry og Laurie hadde også en viss suksess i TV-serien Sorte Orm. Blackadder hadde forandret stil fra sesong 1, der hovedpersonen Edmund Blackadder (Rowan Atkinson) var en krypende og ryggradsløs figur til sesong 2 (1986), der hans slektning var en machiavelliansk ordkunstner.

Skillet skyldtes i stor grad at Ben Elton tok over som hovedtekstforfatter fra Atkinson. Fry spilte Lord Melchett, Blackadders verbale sparringpartner, og hjalp til å bygge opp den nye stilen. Laurie spilte en rolle i den siste episoden, som prins Ludwig. I Blackadder The Third (1987) var rollene byttet om, denne gangen var det Laurie som var fast innslag som den håpløse prins George, mens Fry hadde en gjesteopptreden som Lord Wellington i siste episode. I Blackadder goes Forth hadde både Fry og Laurie viktige roller som henholdsvis general Melchett og løytnant George.

BBC hadde omsider tilgitt dem den fiktive dokumentarfilmen, og denne gangen fikk de et nytt TV-show, A bit of Fry and Laurie. Showet ble en stor suksess, og de to ble et kjent par. Showet ble vist fra 1989 til 1995. Samtidig hadde Granada fått Fry og Laurie til å lage en TV-serie om P.G. Wodehouses karakterer Jeeves og Wooster. Dette ble også en stor suksess for Fry og Laurie.

Film og dokumentar[rediger | rediger kilde]

Stephen Fry hadde en viss erfaring fra film med The Good Father og En fisk ved navn Wanda, der han spilte i en birolle. Imidlertid fikk han først sitt filmatiske gjennombrudd med Peter's Friends i 1992. Deretter spilte han i filmen I.Q. i 1994, før han i 1997 spilte hovedrollen i filmen Wilde om Oscar Wilde. I 2001 hadde han en birolle i filmen Gosford Park, fylt med kjente skuespillere i ulike biroller. Fry har også gjort seg kjent gjennom flere dokumentarfilmer om hiv, bipolar lidelse, USA og utdøende dyrearter. Fry er dessuten åpent homofil og har ved flere anledninger gitt uttrykk for ateistiske synspunkter.

QI[rediger | rediger kilde]

I 2003 fikk Fry sin egen TV-serie, kalt QI, som står for «Quite Interesting», og handler om etablerte misforståelser og fakta. Fry har vært programleder for QI i hvert program, og han har hatt Alan Davies som sin faste paneldeltaker i samtlige programmer med unntak av ett.[trenger referanse] QI har vært med på å øke Frys status som en kunnskapsrik og velartikulert person.[trenger referanse] Programmet har blitt svært populært,[trenger referanse] og den norske TV-serien Brille, med Harald Eia og Bård Tufte Johansen, er basert på dette programmet.[trenger referanse] Det jobbes[når?] også med å lage en svensk versjon av programmet i 2012.[trenger referanse]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Skjønnlitteratur[rediger | rediger kilde]

Sakprosa[rediger | rediger kilde]

Selvbiografi[rediger | rediger kilde]

Manuskripter fra A Bit of Fry and Laurie[rediger | rediger kilde]

Lydbøker[rediger | rediger kilde]

 • Fry, Stephen, (2009). Short Stories by Anton Chekhov (Stephen Fry Presents). ISBN 978-0007316373
 • Fry, Stephen (2017). Fry's English Delight. Audible Studios. ISBN 978-1536635058. 
 • Fry, Stephen, 2017. "Eugene Onegin Alexander Pushkin Audiobook" (Stephen Fry Reads James E. Fallen, trans. Eugene Onegin)

Bidragsyter[rediger | rediger kilde]

Forord[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ filmportal.de, Filmportal-ID 8844ffd4f8964001a39a1c136dceea04, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ NooSFere, oppført som Stephen FRY, NooSFere author ID -44400, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ Discogs, Discogs artist-ID 289153, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ www.bbc.co.uk[Hentet fra Wikidata]
 6. ^ Biography – filmreference.com
 7. ^ «I saw hate in a graveyard»The Observer, 5. juni 2012
 8. ^ «University Chalenge»UK Gameshows

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]