Julian Fellowes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Lord Fellowes av West Stafford
Lord Fellowes av West Stafford
Julian Fellowes i 2014.
Født Julian Alexander Fellowes
17. august 1949 (65 år)
Kairo, Egypt
Ektefelle Emma Joy Kitchener (1990); 1 barn
IMDb IMDb

Julian Alexander Kitchener-Fellowes, baron Fellowes av West Stafford (født 17. august 1949 i Kairo i Egypt), kjent som Julian Fellowes, er en britisk skuespiller, forfatter, regissør og manusforfatter.

De første årene[rediger | rediger kilde]

Fellowes ble født i Kairo i Egypt, og er den yngste sønnen til Olwen (født Stuart-Jones) og Peregrine Edward Launcelot Fellowes. Han vokste opp i Hereford Square i South Kensington.

Fellowes er utdannet ved flere private skoler i Storbritannia: Først på Wetherby School (Wetherby Place, South Kensington, London), etterfulgt av St. Filip, en katolsk skole, også i Wetherby, og til slutt ved den katolske offentlige skolen Ampleforth College. Han studerte også ved Magdalene CollegeUniversitet i Cambridge, fulgt av teaterskolen Webber Douglas Academy of Dramatic Art i London.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Fellowes flyttet til Los Angeles i 1981 og spilte en rekke små TV-roller i de neste to årene. Han trodde hans gjennombrudd kom da han ble ansatt for å erstatte Hervé Villechaize som butler i TV-serien Fantasy Island, men rollen ble isteden gitt til en langt eldre britisk skuespiller. Etter hjemkomsten til England spilte Fellowes rollen som «Lord Kilwillie» i TV-serien Monarch of the Glen (norsk: Kar for sin kilt).

Andre kjente roller er blant andre som «Claud Seabrook» i den kritikerroste 1996 BBC dramaserien Våre venner i nord og den andre hertugen av Richmond i BBC dramaserien Aristocrats. I 1991 spilte han «Neville Marsham» i For Greater Good, igjen for BBC, regissert av Danny Boyle.

Han har to ganger framstilt Georg IV av Storbritannia; i 1982 i TV-versjonen av The Scarlet Pimpernel og i 1996 en versjon av Bernard Cornwells roman Sharpe's Regiment. Han lanserte en ny serie på BBC One i 2004, «Julian Fellowes Investigates: A Most Mysterious Murder», som han skrev og fikk produsert. Han var programleder i Never Mind The Full Stops, et panel-basert spørreprogram sendt på BBC Four fra 2006 til 2007. I 2010 skapte han den svært vellykkede og kritikerroste historiske dramaserien Downton Abbey for ITV1. Han har også skrevet en ny mini-serie om Titanic som også ble produsert av ITV1 og sendt i april 2012.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.