Hushjelp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hushjelp og arbeidsgiver – illustrasjon fra 1906.
Banksy: Sweep at Hoxton, 2008

En hushjelp eller tjenestepike er en kvinnelig tjener som utfører typisk husarbeid – lager mat, vasker og steller tøy, holder rent og lignende – og ofte også tar hånd om barn, dyr og innkjøp av dagligvarer. En hushjelp som særlig arbeider med stuer og soverom, kalles også stuepike.

Hushjelpen i Norge[rediger | rediger kilde]

Storbonden og andre i overklassen hadde alltid tjenestefolk i huset, men etter hvert som borgerskapet vokste frem og ble mektigere og rikere, ville de også ha tjenestefolk. I 1870-årene arbeidet en stor del av Norges kvinner som hushjelp, hovedsakelig i byene, og hushjelpen var en selvfølge i et borgerlig hjem.

Etter hvert fikk kvinnene flere muligheter til lønnet arbeid utenfor hjemmene. Rundt 1900 ble det mangel på hushjelper. Likevel var hushjelp det vanligste yrket for kvinner helt frem til 1946. I 1948 ble det vedtatt en lov om hushjelper for å regulere arbeidsforholdene, men da var yrket allerede på vei til å forsvinne.[1] Likevel fantes det så sent som i 1930 120 000 kvinnelige tjenere (inkludert hushjelper) i Norge, men i 1960 var der bare 15 000.[2]

I 2008 er det en utenlandsk, voksen, ofte velutdannet kvinne som er den nye hushjelpen i Norge.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Maids – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Redigér på wikidata
  • (en) Maid – galleri av bilder, video eller lyd på Commons Redigér på wikidata
StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.