Derek Jacobi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Derek Jacobi
Derek Jacobi.jpg
Født22. oktober 1938 (79 år)
Storbritannia London
Ektefelle Richard Clifford
Utdannet ved University of Cambridge, St John's College, Royal Academy of Dramatic Art
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Fjernsynsskuespiller, filmregissør, selvbiograf, teaterskuespiller, filmskuespiller, skuespiller
NasjonalitetStorbritannia
Utmerkelser Laurence Olivier Award, kommandør i den britiske imperieorden, Tony Award for Best Actor in a Play, Order of the British Empire, Knight Bachelor

Derek Jacobi (født 22. oktober 1938 i London) er en britisk skuespiller og regissør. I likhet med Laurence Olivier bærer han æren av å holde to ridderskap, nemlig ett dansk og ett britisk. Han fikk sitt gjennombrudd i 1976 med rollen som Claudius i tv-serien Jeg, Claudius. I 1980 fikk Jacobi en ledende rolle i BBC sin filmatiserte versjon av Hamlet, og han debuterte på Broadway i teaterstykket The Suicide. Samme året sluttet han seg til Royal Shakespeare Company.

Fra 1982 til 1985 spilte han fire krevende roller samtidig: som Benedick i Shakespeare sitt Much Ado About Nothing, som han vant en Tony award for. Karakteren Prospero i Stormen, i Peer Gynt og rollen som Cyrano de Bergerac som han fremførte på en turne rundt om i USA.

Jacobi er åpent homofil, og i mars 2006, etter 27 år sammen, inngikk han et partnerskap med sin ledsager Richard Clifford. Dette skjedde fire måneder etter at sivile partnerskap ble innført i Storbritannia. De bor nå[når?] sammen i en leilighet i Nord-London.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]