Derek Jacobi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Derek Jacobi
Derek Jacobi 2013.jpg
Født22. oktober 1938 (80 år)
Leytonstone
Ektefelle Richard Clifford (2006–)
Utdannet ved University of Cambridge, St John's College, Royal Academy of Dramatic Art
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Fjernsynsskuespiller, filmregissør, selvbiograf, teaterskuespiller, filmskuespiller, skuespiller
Nasjonalitet Storbritannia
Utmerkelser Laurence Olivier Award, kommandør i den britiske imperieorden (1994), Tony Award for Best Actor in a Play (1985), Order of the British Empire, Knight Bachelor

Derek Jacobi (født 22. oktober 1938 i London) er en britisk skuespiller og regissør. I likhet med Laurence Olivier bærer han æren av å holde to ridderskap, nemlig ett dansk og ett britisk. Han fikk sitt gjennombrudd i 1976 med rollen som Claudius i tv-serien Jeg, Claudius. I 1980 fikk Jacobi en ledende rolle i BBC sin filmatiserte versjon av Hamlet, og han debuterte på Broadway i teaterstykket The Suicide. Samme året sluttet han seg til Royal Shakespeare Company.

Fra 1982 til 1985 spilte han fire krevende roller samtidig: som Benedick i Shakespeare sitt Much Ado About Nothing, som han vant en Tony award for. Karakteren Prospero i Stormen, i Peer Gynt og rollen som Cyrano de Bergerac som han fremførte på en turne rundt om i USA.

Jacobi er åpent homofil, og i mars 2006, etter 27 år sammen, inngikk han et partnerskap med sin ledsager Richard Clifford. Dette skjedde fire måneder etter at sivile partnerskap ble innført i Storbritannia. De bor sammen i en leilighet i Nord-London.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]