Døden og piken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Døden og piken
orig. Death and the Maiden
Generell informasjon
Prod.landUSA USA
Storbritannia Storbritannia
Frankrike Frankrike
Lengde103 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRoman Polański
ProdusentJosh Kramer
Thom Mount
ManusforfatterAriel Dorfman
Rafael Yglesias
Basert påDøden og piken 
av Ariel Dorfman
MusikkWojciech Kilar
SjeffotografTonino Delli Colli
KlippHervé de Luze
Foran kamera
MedvirkendeSigourney Weaver
Ben Kingsley
Stuart Wilson
Annen informasjon
Budsjett12 millioner USD
Totalomsetning3 103 716 USD[1]
Prod.selskapCapitol Films
Channel Four Films
DistributørFine Line Features
Premiere23. desember 1994 (USA)
Eksterne lenker

Døden og piken (originaltittel Death and the Maiden) er en amerikansk dramafilm utgitt i 1994, regissert av Roman Polański. Sigourney Weaver, Ben Kingsley og Stuart Wilson spiller de tre hovedrollene. Filmen er basert på teaterstykket med samme navn av Ariel Dorfman, som også skrev manuset sammen med Rafael Yglesias. Døden og piken forteller historien til Paulina Escobar (Weaver), en politisk aktivist som er overbevist om at naboen hennes, Dr. Roberto Miranda (Kingsley), er en mann som en gang var medlem av et fascistregime som torturerte og voldtok henne.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Paulina Escobar er en husmor gift med en fremtredende advokat i et ikke-navngitt søramerikansk land. En dag møter Paulina og ektemannen en mann som hun er overbevist er Dr. Miranda (spilt av Ben Kingsley) var medlem av det gamle regimet, og at denne mannen var personlig ansvarlig for å torturere og voldta Paulina i flere uker samtidig som hun hadde bind for øynene. Paulina tar ham til fange, fast bestemt for å få frem sannheten. Til tross for at både ektemannen og Miranda forsøker å overbevise henne om at han er uskyldig, er Paulina helt sikker på at det er han, og tvinger ektemannen til å være Mirandas "advokat" under "rettssaken" hun arrangerer mot Miranda.

Miranda konspirerer med ektemannen for å få frem en falsk tilståelse, i håp om at dette skal være nok til å få Paulina fornøyd. Så de skriver ned dette, og presenterer den for Paulina. Men Paulina blir rasende, og truer med å drepe Miranda. Ektemannen forsøker å stoppe henne, men det lykkes Miranda å skaffe Paulinas pistol, og truer med å drepe henne hvis han ikke får gå sin vei. Miranda ber dem også om å kontakte en skole hvor Miranda hevder å ha vært ved på tidspunktet for voldtekten til Paulina. Gerardo kontakter skolen, og Mirandas kollega ser ut til å bekrefte historien. Han informerer Paulina, til slutt overbevist om at Miranda faktisk er uskyldig. Paulina nekter å tro det, og sier at folk på den tiden skapte seg alibi for å skjule deres sanne identitet.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]