Robert Evans

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Robert Evans
RobertEvansHWOFJul2012.jpg
Robert Evans i 2012.
FødtRobert J. Shapera
29. juni 1930 (89 år)
New York
Ektefelle Sharon Hugueny (1961-1962)
Camilla Sparv (1963-1965)
Ali MacGraw (1969-1972)
Phyllis George (1977-1978)
Catherine Oxenberg (1998)
Leslie Ann Woodward (2002-2004)
Lady Victoria White (2005-2006)
Søsken Charles Evans
Barn Josh Evans
Beskjeftigelse Filmprodusent
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Golden Globe
Aktive år1950-tallet - d.d.
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Robert Evans (født Robert J. Shapera 29. juni 1930 i New York City i New York) er en amerikansk skuespiller og filmprodusent. Han er mest kjent for sine produksjoner av filmer som Rosemary's Baby, Love Story, Gudfaren og Chinatown, filmer som kom fra Paramount Pictures mens han var produksjonssjef der.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Evans vokste opp i New Yorks Upper West Side i 1930-årene. Hans far var tannlege i Harlem, mens hans mor var hjemmeværende. Moren kom fra en velstående familie, og familien Evans led ikke noen nød under den store depresjonen. Han begynte å jobbe for sin brors klesbutikk, Evan-Piccone.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Han ble oppdaget av skuespillerinnen Norma Shearer på The Beverly Hills Hotel. Hun klarte å skaffe han rollen som Irving Thalberg i filmen Man of a Thousand Faces fra 1957. Han fikk også en liten rolle som tyrefekter i Darryl F. Zanucks adapsjon av Ernest Hemingways Og solen går sin gang samme år.

Men Evans skuespillertalent var begrenset, noe han selv innså, og han ville heller jobbe bak kamera med intensjoner om å bli den største filmprodusenten i Hollywood. Han ble ansatt av Charles Bluhdorn, sjefen i Gulf + Western, som produskjonssjef i deres datterselskap Paramount Pictures. Innad i Hollywood ble dette sett på som et rart trekk å gjøre, selv etter Hollywood-standarder. Da Evans begynte i stillingen, var Paramount den niende største studioet i Hollywood. Men ved hjelp av suksesser som Rosemary's Baby i 1968, Love Story i 1970, Gudfaren i 1972 og Chinatown i 1974, vokste studioet til å bli det største.

Evans følte han ikke tjente nok penger i Paramount, og fikk Bluhdorn til å gå med på å la han produsere filmer selv. Hans første egenproduserte film var noir-klassikeren Chinatown. Suksessen til denne filmen fikk de andre produsentene i Paramount til å kreve at Evans ikke lengre skulle være produksjonssjef, av frykt for han skulle favorisere sine egne eller stjele andres produksjoner. Den Oscarbelønnede produksjonsdegsigneren Richard Sylbert ble valgt ut av Evans til å ta over jobben hans, etter at han trakk seg fra stillingen i 1975. Evans karriere snublet nedover etter dette, med bare Maratonmannen fra 1976 og Urban Cowboy fra 1980 som moderate suksesser.

Under innspillingen av Skipper'n i 1980 ble Evans tatt med narkotika på vei til Malta, og ble dømt for dette. I 1984, under innspillingen av The Cotton Club, ble Evans' navn trukket inn i mordet på Roy Radin, en av filmens sponsorer. Han ble frikjent, men navnet hans hadde blitt så belastet at han hadde problemer med å skaffe seg arbeid. I 1989 la han seg selv inn på Scipps Memorial Hospital for depresjoner.

I 1994 utga Evans selvbiografien sin The Kid Stays in the Picture, som ble filmatisert som en dokumentar i 2002. I 2003 ga han også stemme til animasjonsserien Kid Notorius, som handlet om Evans eventyr med sin butler og hushjelp. Han har også radioprogrammet In Bed with Robert EvansSirius Satelite Radio.

Evans har alltid hatt et image som playboy, og har vært gift syv ganger. Listen over koner er Sharon Hugueny, Camilla Sparv, Ali MacGraw, Phyllis George, Catherine Oxenberg, Lesley Ann Warren og Victoria White. Han har en sønn fra ekteskapet med MacGraw. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Filmografi som produsent[rediger | rediger kilde]

Filmografi som skuespiller[rediger | rediger kilde]

  • Lydia Bailey (1952) ... Soldat
  • Man of A Thousand Faces (1957) ... Irving Thalberg
  • Og solen går sin gang (1957) ... Pedro Romero
  • The Fiend Who Walked the West (1958) ... Felix Griffin
  • The Best of Everything (1959) ... Dexter Key
  • Cannes Man (1996) ... Produsent
  • Kid Notorious (TV-serie) (2003) ... Kid Notorious

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]