Agder lagmannsrett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Agder lagmannsrett er en av seks lagmannsretter i Norge. Lagmannsretten er ankedomstol i så vel sivile saker som straffesaker og dekker fylkene Vestfold og Telemark og Agder (unntatt Sirdal kommune), jf. oversikten nederst på siden over de tingretter som hører til Agder lagdømme.

Agder lagmannsrett holder til i Skien tinghus i Skien, samlokalisert med Telemark tingrett.

Agder lagmannsrett holder til i Skien med kontorer og rettslokaler i Statens Hus. Den holder også rettsmøter i tinghusene i Tønsberg, Arendal og Kristiansand. Når det er behov settes det også rett andre steder, særlig gjelder dette saker der det er nødvendig med befaring. Domstolen ledes av en førstelagmann (for tiden[når?] Dag Bugge Nordén) og har i tillegg to lagmenn og nitten fast utnevnte lagdommere. Domstolen ble etablert i 1936 i forbindelse med at lagmannsrettene ble ankedomstoler i sivile saker i stedet for overrettene. Ved etableringen hadde den en lagmann og tre lagdommere samt funksjonærer.

Lagmannsretten behandler alle anker over avgjørelser i de tingretter som hører til lagdømmet – både i straffsaker og sivile saker, se nærmere om saksbehandlingen i artikkelen lagmannsrett. Lagmannsrettens avgjørelser kan – i noe begrenset utstrekning – ankes til Høyesterett.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Agder lagmannsretts hjemmeside