Hopp til innhold

Setesdal Regionråd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Setesdal Regionråd er et interkommunalt regionråd etablert i 1995 som da i tillegg til de fire Setesdalskommunene Bykle, Valle, Bygland og Evje og Hornnes også omfattet Iveland. Iveland vedtok i 2005 å trekke seg fra samarbeidet[1], og gå inn i Kristiansandregionen. Innenfor det 4856,26 km² store området var 8103 personer bosatt i 1995, mens området i 2012 er redusert til 4594,63 km² med en befolkning på 6957 per 1. juli 2012. Regionrådets daglige leder har kontor i kommunehuset i Valle sentrum. I 2019 ble Åseral en del av rådet.[2]

Arbeidsområder

[rediger | rediger kilde]

Det interkommunale samarbeidet har definert tre hovedområder: infrastruktur, interkommunalt samarbeid og næringsutvikling mens Setesdalens egenart ivaretas. Blant prosjektene er «Gul midtstripe til Hovden» (utbygging av riksvei 9)[3], interkommunalt helsesamarbeid i Setesdal - psykisk helse, rus[4] og demensteam[5], og opplæringsprosjekt for desentralisert sykepleieutdanning[6].

Regionrådets prosjekt har også resultert i utgivelse av heftet Smaken av Setesdal[7][8], et prosjekt om kortreist mat.

For å fremme samarbeid og vekst kommunene imellom arrangerer regionrådet dessuten

  • Setesdalstinget - en fagsamling for kommunestyremedlemmer som er tenkt som et politisk verksted for drøfting av forvaltning og kommunale problemstillinger.
  • Setesdalskonferansen - en årlig, todagers konferanse som skal tjene som møtested for dalens næringsliv. Konferansen ble arrangert første gang i 2005.

Administrasjon og politisk struktur

[rediger | rediger kilde]

Regionrådet har to fast ansatte, en daglig leder og en rådgiver, mens representantskapet består av formannskapet i de fire samarbeidskommunene. Rådmennene og daglig leder møter med tale- og forslagsrett. Styret følger valgperiodene, og kommunenes ordførere og varaordførere er medlemmer.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]