Arboret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arboretet på Milde, Bergen, Hordaland
Høstfarger ved Westonbirt Arboretum, Gloucestershire, England

Arboret (fra latin arboretum, «beplantning av trær», avledet av arbor, «tre»)[1] er en systematisert samling av trær og busker, som dyrkes på friland med sikte på forskning, undervisning og utprøving av planter i norsk klima. Samtidig skal det være til glede, gi naturopplevelser og stimulere til økt interesse for naturfag og botanikk.

Formålet med plantingen kan være å samle inn, bevare og presentere ulike treslag. Ofte kombineres formålene, plantene kan studeres på ulike måter samtidig som ulike sorter bevares og vises frem for en opplevelse av mangfold. Beplantningen kan være en samling i seg selv eller være en del av en botanisk hage.

Treslagene kan plantes i enkeltstående eller gruppebevoksninger, og samlingen kan være vitenskapelig arrangert eller ordnet etter et annet prinsipp, for eksempel geografisk opprinnelse. Noen samlinger kan fokusere på utenlandske treplanter, såkalte eksotiske, men andre samlinger kan fokusere på treslag fra et bestemt område eller klima. Det finnes også arboreter som fokuserer på en spesiell type tre, for eksempel bartrær.

Arboretet på Milde ved Bergen er en botanisk hage med hovedvekten på forskning av trevekster.[2] Rogaland Arboret er en stor samling av både vanlige og uvanlige busker og trær fra hele verden, og hele området dekker et areal på hele 700 dekar.[3]

I Sverige er det arboreter for forskningsformål, for eksempel i Alnarpsparken. Parken er mykologisk interessant, da det er over 25 rødlistede sopparter og er også et rikt flaggermushabitat med rundt ti observerte arter. Det finnes også en rekke private arboreter som eksempelvis Linderslund Arboret i Skåne.[4][5]

Danmarks nasjonalarboret ligger i Hørsholm og ble opprettet i 1936 som en avdeling av Landbohøjskolen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «arboret», NAOB
  2. ^ «Arboretet og Botanisk hage», UiB
  3. ^ Rogaland Arboret, Rogalandarboret.no
  4. ^ Alnarpsparken, Naturskyddsforeningen.se. Arkivert fra originalen den 14. juli 2014
  5. ^ Antall flaggermusarter i parken ser ut til å gå ned, trolig pga en nedgang i insekter, iht, i henhold til Rune Gerell & Karin Gerell Lundberg, Övervakning av fladdermöss i Skåne - Fladdermusfaunan på 20 platser i Skåne 2003, Länsstyrelsen i Skåne län, ISSN 1402-3393, s. 10.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Category:Arboreta – galleri av bilder, video eller lyd på Commons