Grasfamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Gress)
Hopp til navigering Hopp til søk
Grasfamilien
Grasfamilien
Vitenskapelig(e)
navn
:
Poaceae
(R. Br.) Barnh., 1895
Gramineae
Norsk(e) navn: grasfamilien,
gressfamilien,
gress
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Blomsterplanter
Orden: Enfrøbladete planter
Antall arter: ca. 12 000
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: hele verden
Delgrupper:

Grasfamilien eller gressfamilien (Poaceae) omfatter cirka 700 planteslekter. I Norge finnes ca. 160 arter, fordelt på ca. 60 slekter. Familien er økonomisk svært viktig, i og med at alle kornsortene hører til her. Totalt artstall anslås til rundt 12 000.

De viktigste grasplantene i verden er blant annet havre, rug, bygg, hvete, ris, mais, durra, sukkerrør, bambus, timotei og rapp.

Gras til mat, fôr og grøntanlegg[rediger | rediger kilde]

Grasplantene har vært benyttet fra førhistorisk tid og har blitt brukt som mat til mennesker i form av korn, og som fôr til husdyr. Fra gras til mat er det det modne frøet (kornet) som er den viktige delen av planta. Kornet ble sådd om våren, i våronna, og høstet om høsten, i skuronna.

Fra gras til fôr er det bladene og stenglene som utgjør den viktige delen av avlinga. Gras til fôr beites direkte eller høstes flere ganger i sesongen (slåttonn) og konserveres enten ved tørking til høy eller ensileres som silofôr i tårnsilo, plansilo eller rundballer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Emoji u1f33f.svgDenne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.