Einer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For gruppen av einerplanter, se: Einerslekten
Einer
Einer
Vitenskapelig(e)
navn
:
Juniperus communis
L., 1753
Norsk(e) navn: einer,
brisk,
brake,
sprake,
bruse
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Nakenfrøede planter
Orden: Bartrær
Familie: Sypressfamilien
Slekt: Juniperus
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Nordlige halvkule

Einer (Juniperus communis) er en art av bartrær som tilhører einerslekten Juniperus i sypressfamilien. Einer kalles også brisk (dialektalt bresk), brake, sprake, bruse, eine(r)busk, eine(r)bærbusk eller enebærbusk (tidligere også ener, jf. Enerhaugen). Bærene kalles einerbær eller e(i)nebær.

Planten kan enten ha form som en busk eller et tre og blir normalt maksimalt 10–12 meter høy. Som oftest blir den mye lavere, men av og til kan den også blir høyere. Glenne-eineren i Idd (Halden kommune) ble målt til cirka 17,5 m i 1970 og skal være Skandinavias største einer.[1] Rotplanten er flerstammet og forgreiner seg nede ved grunnen. Greinene peker oppover, og kronen er kjegleformet eller har søyleform. Men den kan også danne tuebestander, eller ha form som en rund busk.

fjellet kan den ha en krypende form. De små konglene, eller «bærene», som planten bærer, kan brukes som matingrediens, som krydder og smakstilsetning i brennevin. Det danske tobakksfirmaet V2 Tobacco bruker det til og med som smakstilsetning i snus. Konglene utvikler seg til einerbær, og de er først helt grønne eller blågrønne, men blir blå i løpet av 2-3 års full modning. Hannblomstene er gule, hunnblomstene grønne. Nålene står i trekoplete kranser om greinen. De er harde og stikkende.

Planten er særbu med hann- og hunnkongler på separate individer. Frøene spres med dyr. Hannblomstene er gule, mens hunnblomstene er 1–3 mm store grønne kongler. Begge blomstene står plassert i bladhjørnene, normalt som særbu på hver sin plante.

Underarter[rediger | rediger kilde]

Einer har noen underarter:

  • Einer (Juniperus communis)
    • Vanlig einer (Juniperus communis ssp. communis) – Eurasia
    • Fjelleiner (Juniperus communis ssp. alpina) – Eurasia og Nord-Amerika

Begge underartene har 22 kromosomer (2n).

Vanlig einer vokser i det nordlige Europa inklusive Skottland og nordlige England, samt Sibir. Den har spisse og slanke nåler. Busken eller treet kan bli inntil 15 meter høyt. Nålene er inntil 2 cm lange og sprikende, og har et smalt, blåhvitt bånd av spalteåpninger på oversiden. Den vokser på tørr hei og i tørr skog, opp til tregrensa. I Norden dekker dens leveområder nesten hele Norge, Finland, Danmark, Færøyene og Sverige, og alle kystområder av Island. Den vokser derimot ikke på Svalbard.

Fjelleiner er lav og krypende, og vokser på hele den nordlige halvkule – hos oss i høyereliggende strøk opp til 1.730 moh. i Lom i Oppland. Bladene er båtformet og ikke særlig spisse. Nålene er innbøyde, og inntil 1,5 cm lange. Det hvite båndet av spalteåpninger på oversiden av nålene er om lag dobbelt så bredt som de grønne kantene langs bladkanten. I Norden vokser den i fjellstrøkene av Norge og Sverige, samt i Jylland, nordlige Sjælland og på Bornholm.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]