Hopp til innhold

Valle (tettsted)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Valle» har også andre betydninger.
Valle
LandNorges flagg Norge
FylkeAgder
KommuneValle
Postnummer4747
Areal0,38 km²[1]
Befolkning298[1] (2018)
Bef.tetthet784,21 innb./km²
Høyde o.h.310 meter
Kart
Valle
59°12′10″N 7°32′35″Ø

Valle er et tettsted og administrasjonssenter i Valle kommune i Setesdal i Agder, ca. 160 kilometer nord for Kristiansand.

Topografi[rediger | rediger kilde]

Valle har en karakteristisk topografi. Stedet ligger i ei gryte i dalen med fjell i alle retninger. Elva Otra renner i den vestlige delen av bygda. På vestsiden stiger det bratte Nomelandsfjellet opp fra dalbunnen. Her er det populære klatreruter. Østsiden av bygda har jordbruksområder med skogkledde åser.

Otra deler Valle i en vestside og en østside. På vestsiden ligger gårdene Bø, Åmli, Berg, Steinsland, Haugen, Nomeland og Øyne. På østsiden ligger Kveste, Tveiten, Brottveit, Harstad, Viki, Åkre, Kyrvestad, Prestegården, Kjelleberg, Sagneskar, Nordibø, Jore, Tveitebø, Myrum, Espetveit og Homme.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Valle er administrasjonssenter for kommunen. Kommunens rådhus, helsehus, aldershjem, bibliotek og ungdomsskole er plassert her.

  • Regionale instanser

Setesdal Regionråds administrasjon er lokalisert til Valle. Det samme er administrasjonen for Setesdal Vesthei - Ryfylkeheiane Landskapsvernområde. Aust-Agder fylke har en videregående skole med linje for sølvsmedutdanning her. Bykle og Valle lensmannskontor holder også til i Valle. Soknepresten i Valle prestegjeld, som omfatter Bykle og Valle bor her; Valle kirke (Aust-Agder) er hovedkirke i prestegjeldet.

  • Handel

Joker og Coop har butikker i Valle, Esso har en bensinstasjon og ved Riksvei 9 ligger en ladestasjon for el-biler. Ellers finnes Setesdal Husflidsentral, Nordibø landhandel og sølvsmedbutikken Hasla Setesdalssylv.

  • Bank

Valle Sparebank er en selvstendig sparebank tilsluttet Eika-gruppen.

  • Massemedia

Valle Radio har studio i Valle.

  • Reiseliv

Valle var tidligere et populært reisemål for kunstmalere og tidlig på 1900-tallet var det tre hoteller i bygda. Nå er Bergtun hotell (sommerdrift), Tveiten camping og Steinsland camping aktuelle overnattingssteder i Valle. Rygnestadtunet og Tveitetunet museum er spesielle attraksjoner. Den gamle lensmannsgården ligger oppe i åsen over Valle med fin utsikt over stedet. Fra skoleområdet fører en idyllisk tursti, Kvernhusstien, opp til tunet. I tillegg er det en Via Ferrata i Nomelandsfjell.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Foruten grunnskole har Valle den videregående skoleavdelingen Avdeling Valle, som er en del av Setesdal vidaregåande skule. Skolen har det landsdekkende utdanningstilbudet Vg2 Design og gullsmedhåndverk og Vg3 Gullsmedfag med internasjonal utveksling, og Valle huser dermed gullsmedelever fra hele Norge samt utlandet.

Offentlig kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Setesdal Bilruter har rute til og fra Evje og Kristiansand to ganger daglig. Valle har gratis trådløs IP sone i sentrum.

Idrett[rediger | rediger kilde]

Valle Idrottslag organiserer idretten i hele kommunen. Laget har i noen sesonger hatt et A-lag i fotball. Indre Agder Futsal spiller innendørsfotball og vant NM i 2005 med flere spillere fra Valle. Ellers er det stor aktivitet innen skiidrett, særlig langrenn. Sammen med Sirdal Idrettslag arrangerer klubben et av Norges største turrenn, Sesilåmi. Turmarsjen Bispevegmarsjen fra Fyresdal til Valle har også vært populær. Etter at Valle tettsted fikk idrettshall har breddeidretten blomstret.

Menigheter[rediger | rediger kilde]

Foruten statskirken har det vært en luthersk frikirke med en viss aktivitet tidligere. Kirkebygget ligger midt i sentrum, men aktiviteten her har blitt mindre.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ryningen, Alfred Valle kommune : Gards- og ættesoge Valle / Alfred Ryningen; biletredaktørar: Leonhard Jansen og Alfred Ryningen. – Bergen, 1987. – b.3:688s. b.4:631s. b.5:550s.
  • Åkre, Torjus Bygdesogeskrifter frå Valle og Hylestad. – Mysen : Johs Grefslie trykkeri, 1983. – 378s. : ill.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


  1. ^ a b https://www.ssb.no/befolkning/statistikker/beftett/aar; utgiver: Statistisk sentralbyrå.