Jordanes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jordanes
Født6. århundre
Det romerske keiserriket
Død6. århundre
Beskjeftigelse Historiker, skribent
Nasjonalitet Østromerriket

Jordanes (el. Jordanis) var en gotisk historiker på 500-tallet som bodde i Konstantinopel og skrev på latin. Det fins få samtidige kilder til hans liv, han er sannsynligvis født først på 500-tallet og må ha vært av god avstamning. Han var bl.a. notar hos den romerske hærtjenestemannen Guntigis, søstersønn til den østgotiske høvdingen Kandak eller Andak og av gotisk kongeætt.[1] Det er antatt (bl.a. av Sigmund Skard) at Jordanis en tid var biskop i Kroton i Syd-Italia og at han fulgte pave Vigilius da han ble forvist til Konstantinopel i 550.

Jordanes skrev De origine actibusque Getarum (Om goternes opprinnelse og gjerninger), som er en av de viktigste kildene man har til goternes historie. Verket var en forkortet utgave av et tapt verk av den latinske forfatteren Cassiodorus (ca. 490-580). Boka er oversatt til nynorsk av Sigmund Skard.

Jordanis levde i en brytningstid etter Romerrikets fall og under de store folkevandringene med kamper mellom bl.a. østgoterne, vestgoterne og hunerne. Politiske hensyn spilte derfor en rolle under nedskrivningen. Cassiodorus' tapte 12-bindsverk var et teoretisk fundament for den østgotiske kong Teoderik den store som ønsket å fremme et fredelig samarbeid og en assimilasjon mellom romerne og østgoterne i restene av Romerriket. For det første skjer der en forvridning, slik at de amaliske østgoteres historie i vidt omfang gjøres ensbetydende med alle goteres historie. Dessuten forsøker Jordanes å gjøre goternes historie til en del av romernes historie. Den engelske forsker Peter J. Heather har i 1991 undersøkt dette, og peker advarende på problemene med å bruke verket som kilde.

I sitt verk De summa temporum vel origine actibusque gentis Romanorum tillegger han bl.a. Andak (hans tidligere arbeidsgivers morbror) æren for egenhendig å ha drept vestgoternes kong Teoderik I under slaget ved Chalons i 451.

Begge Jordanis hovedverk er datert til år 551.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jf. Sigmund Skards forord i sin oversettelse av Jordanis: Gotesoga til nynorsk (Det norske Samlaget, Oslo 1932)
StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.