Tonstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tonstad
LandNorges flagg Norge
FylkeAgder
KommuneSirdal
Postnummer4440 Tonstad
Areal1,25 km²
Befolkning871[a] (2022)
Bef.tetthet696,8 innb./km²
Kart
Tonstad
58°39′45″N 6°43′00″Ø

Tonstad er et tettsted og administrasjonssenteret i Sirdal kommune i Agder. Tettstedet har 871[1] innbyggere per 1. januar 2022, og ligger i nordenden av Sirdalsvannet omtrent 57 kilometer nord for Flekkefjord og 55 kilometer nordøst for Egersund. Tonstad var en egen kommune fra 1905 til 1960.

Stedet[rediger | rediger kilde]

Tonstad har skigymnas. Sirdal VGS der flere gode skiskyttere har tatt sin utdanning (Marte Olsbu, Linda Grubben....) Ellers har Tonstad to bensinstasjoner, Coop, Nærbutikken, to banker, bibliotek og et bakeri. I tillegg er det et hotell som ikke er i bruk så ofte som det var i sine glansdager.

Tonstad har også et av Norges mest moderne skiskytteranlegg, Feed. Her er det blant annet selvanvisere og 1 km, 2 km, 3 km og 4 km asfaltert rulleskiløype. Dette anlegget er godt brukt av både skiskyttere og langrennsløpere på Sirdal videregående skole.

Ellers har de et flott idrett / kultur anlegg med barneskole, barnehage, videregående skole, idrettshall, kino / kulturhus, badestrand, natursti, 2 fotballbaner og klubbhus for fotballen på et veldig tett og samlet område.

Det er ca. 1 times kjøring både fra Flekkefjord og Egersund.[2]

Den tidligere Tonstad kommune[rediger | rediger kilde]

Tonstad er en tidligere kommune i Vest-Agder som ble etablert da Sirdal kommune ble delt i 1905. Resten av Sirdal fikk navnet Øvre Sirdal kommune. I 1960 ble de to kommunene slått sammen igjen, tillagt bygda Haughom fra Bakke og fikk igjen navnet Sirdal kommune.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 14. desember 2022. Besøkt 21. desember 2022. 
  2. ^ GoogleMaps


Denne Agderrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.