Tonstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tonstad
Tonstad
58°39'45"N, 6°43'0"E
Land Norge Norge
Fylke Vest-Agder
Kommune Sirdal
Areal 1.15 km²
Befolkning 886[a] (2016)
Bef.tetthet 770,4 innb./km²
Postnummer 4440 Tonstad

Tonstad er et tettsted og administrasjonssenteret i Sirdal kommune i Vest-Agder. Tettstedet har 886[1] innbyggere per 1. januar 2016, og ligger i nordenden av Sirdalsvannet omtrent 57 kilometer nord for Flekkefjord og 55 kilometer nordøst for Egersund. Tonstad var tidligere egen kommune fra 1905 til 1960.

Stedet[rediger | rediger kilde]

Tonstad har skigymnas. Ellers har Tonstad to bensinstasjoner, Coop, Livi, to banker, bibliotek og et bakeri. I tillegg er det et hotell som ikke er i bruk så ofte som det var i sine glansdager.

Tonstad har også et av Norges mest moderne skiskytteranlegg, Feed. Her er det blant annet selvanvisere og 1 km, 2 km og 3 km asfaltert rulleskiløype. Dette anlegget er godt brukt av både skiskyttere og langrennsløpere på Sirdal videregående skole.

Ellers har de et flott idrett / kultur anlegg med barneskole, barnehage, videregående skole, idrettshall, kino / kulturhus, badestrand, natursti, 2 fotballbaner og klubbhus for fotballen på et veldig tett og samlet område.

Det er ca. 1 times kjøring både fra Flekkefjord og Egersund.[2]

Den tidligere Tonstad kommune[rediger | rediger kilde]

Tonstad er en tidligere kommune i Vest-Agder som ble etablert da Sirdal kommune ble delt i 1905. Resten av Sirdal fikk navnet Øvre Sirdal kommune. I 1960 ble de to kommunene slått sammen igjen, tillagt bygda Haughom fra Bakke og fikk igjen navnet Sirdal kommune.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistisk sentralbyrå (6. desember 2016). «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Besøkt 6. desember 2016. 
  2. ^ GoogleMaps

Se også[rediger | rediger kilde]

Vest-AgderstubbDenne Vest-Agderrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.