Hopp til innhold

Bekkerøye

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bekkerøye
Nomenklatur
Salvelinus fontinalis
Mitchill, 1814
Populærnavn
bekkerøye[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeRyggstrengdyr
KlasseBeinfisker
OrdenLaksefisker
FamilieLaksefamilien
Miljøvern
Fremmedartslista:[2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

HI — Høy risiko 2023

Økologi
Habitat: ferskvann
Utbredelse: opprinnelig fra øst i Nord-Amerika

Bekkerøye (Salvelinus fontinalis) er en nordamerikansk fisk i laksefamilien. Arten er innført i Norge.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Bekkerøya stammer opprinnelig fra de østlige traktene av Nord-Amerika og sør-Canada. Den er satt ut flere steder i Sør-Norge siden denne er mer motstandsdyktig mot sur nedbør enn f.eks. ørret. Utsetting av bekkerøye var ennå i 1989 ansett som et mulig tiltak i vassdrag som var forsuret. Men det ble også pekt på at «Spredning av nye fiskearter er i mange tilfelle svært uheldig. Det må presiseres at utsetting av bekkerøye uten særskilt tillatelse er forbudt»[3].

I Fremmedartslista er den kategorisert i gruppen høy risiko. Den har begrensa invasjonspotensial og middels økologisk effekt.[2][4] Lutvann ved Oslo er et kjent bekkerøyevann, men hovedområdet er nok i Njardheimsområdet i øvre Sirdal, der for eksempel Rosskreppfjorden er et kjent vann med særdeles stor fisk.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Bekkerøya er mørk grønn til brun med marmorering i lysere farger på ryggen og ofte halen. Mage og finner på undersiden av fisker er ofte røde, og fisken har ofte røde prikker. Rødfargen på magen blir kraftigere i gytetiden. Bekkerøya ligner mye på bekkeørret både i utseende og levemåte, og den har blitt en ettertraktet sportsfisk.

Den største registrerte lengden på bekkerøye er 86 cm, og den største vekta er 9,4 kg. Den kan nå en alder på minst 7 år, kanskje det dobbelte på steder den er satt ut. Den største bekkerøya tatt på sportsfiskeredskap i Norge, er på 2,268 kg, tatt i Mandalselva 19. august 2001[5].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 13. april 2023. Besøkt 13. april 2023. 
  2. ^ a b Forsgren E, Bærum KM, Finstad AG, Gjelland KØ, Hesthagen T, Knutsen H og Wienerroither R (11. august 2023). «Fisker. Vurdering av økologisk risiko for bekkerøye Salvelinus fontinalis som HI (LO i 2018) for Fastlands-Norge med havområder»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 15. september 2023. 
  3. ^ «Sevaldrud, Hegge og Skurdal: Kalkingsplan for Oppland, Fylkesmannen i Oppland, miljøvernavdelingen, Rapport 18-1989, s. 18» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 2. januar 2019. Besøkt 1. januar 2019. 
  4. ^ T. Hesthagen og E. Kleiven (2013). Forekomst av reproduserende bestander av bekke-røye (Salvelinus fontinalis) i Norge pr. 2013 (PDF). NINA Rapport 900. ISBN 978-82-426-2502-1. 
  5. ^ Villmarksliv, norske sportsfiskerekorder

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]