Liste over stortingsrepresentanter 1950–1953

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Mandatfordelingen etter stortingsvalget høsten 1949

██ Arbeiderpartiet

██ Bondepartiet

██ Kristelig Folkeparti

██ Venstre

██ Høyre

Liste over alle stortingrepresentanter i perioden 1950 til 1953. Listen omfatter alle som møtte fast på Stortinget.

Valget fant sted 10. oktober 1949. Det ble valgt totalt 150 representanter, fordelt på 85 til Det norske Arbeiderparti, 23 til Høyre, 21 til Venstre, 12 til Bondepartiet og 9 til Kristelig Folkeparti.

Aust-Agder[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Supleanter
Torvald Haavardstad Det norske Arbeiderparti
Einar Iveland Venstre
Olav Kjetilson Nylund Det norske Arbeiderparti
Magnhild Hagelia Det norske Arbeiderparti

Vest-Agder[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Supleanter
Bent Røiseland Venstre
Aasmund Kulien Det norske Arbeiderparti
Gabriel Endresen Moseid Bondepartiet Valgt på fellesliste Høyre/Bondepartiet
Syvert Tobiassen Messel Venstre

Kjøpstedene i Vest-Agder og Rogaland fylker (Flekkefjord, Haugesund, Kristiansand, Mandal, Stavanger)[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Supleanter
Gustav Natvig-Pedersen Det norske Arbeiderparti
Paul Ingebretsen Venstre
Jakob Johan Sigfrid Friis Det norske Arbeiderparti
Sven Nielsen Høyre
Nils Emaus Nilsen Det norske Arbeiderparti
Einar Osland Venstre
Trond Hegna Det norske Arbeiderparti

Akershus[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Supleanter
Halvard Lange Det norske Arbeiderparti
Hartvig Svendsen Det norske Arbeiderparti
Sverre Hope Høyre
Liv Tomter Det norske Arbeiderparti
Arne Torolf Strøm Det norske Arbeiderparti
Hans Borgen Bondepartiet
Hartvig Caspar Christie Høyre

Lange var medlem av regjeringen hele perioden. I hans sted møtte Bernt Korslund.

Bergen[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Supleanter
Nils Langhelle Det norske Arbeiderparti
Finn Øen Venstre
Joachim Dahl Det norske Arbeiderparti
Sjur Lindebrække Høyre
Torstein Selvik Det norske Arbeiderparti

Langhelle var medlem av regjeringen hele perioden. Anna Anthoni møtte i hans sted fram til hun døde 4. november 1951. Etter det møtte Kjell Gjøstein Aabrek.

Buskerud[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Supleanter
Konrad Gustav Knudsen Det norske Arbeiderparti
Lars Breie Det norske Arbeiderparti
Astrid Skare Det norske Arbeiderparti
Hans Evju Bondepartiet Valgt på fellesliste Bondepartiet/Venstre
Torolv Kandahl Høyre

Breie ble i 1950 formann i Riksrevisjonen, og fra 6. november dette året møtte Ragnar Christiansen det meste av tiden.

Kjøpstedene i Buskerud fylke (Drammen, Hønefoss, Kongsberg)[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Supleanter
Olaf Fredrik Watnebryn Det norske Arbeiderparti
Bernt Ingvaldsen Høyre
Olaf Sørensen Det norske Arbeiderparti

Finnmark[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Supleanter
Johannes Olai Olsen Det norske Arbeiderparti
Cornelius Karlstrøm Det norske Arbeiderparti
Harry Johan Olai Klippenvåg Det norske Arbeiderparti

Hedmark[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Supleanter
Kristian Fjeld Det norske Arbeiderparti
Harald Johan Løbak Det norske Arbeiderparti
Einar Frogner Bondepartiet Valgt på fellesliste Høyre/Bondepartiet/Venstre
Reidar Magnus Aamo Det norske Arbeiderparti
Paul Oskar Lindberget Det norske Arbeiderparti
Alv Kjøs Høyre Valgt på fellesliste Høyre/Bondepartiet/Venstre
Johanne Samueline Pedersen Det norske Arbeiderparti

Fjeld var medlem av regjeringen til 19. november 1951. I hans sted møtte Leif Hansen.

Kjøpstedene i Hedmark og Oppland fylker (Gjøvik, Hamar, Kongsvinger, Lillehammer)[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Supleanter
Sigurd Pedersen Det norske Arbeiderparti
Anders Hove Det norske Arbeiderparti
Guttorm Granum Høyre

Hordaland[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Supleanter
Jakob Martin Pettersen Det norske Arbeiderparti
Nils Andresson Lavik Kristelig Folkeparti
Haldor Andreas Haldorsen Venstre
Ole Jensen Rong d.y. Det norske Arbeiderparti
Isak Larsson Flatabø Det norske Arbeiderparti
Hans Svarstad Kristelig Folkeparti
Chr. L. Holm Høyre
Knut Ytre-Arne Venstre

Pettersen var medlem av regjeringen fra januar 1952. I hans sted møtte Knut Severin Vik.

Møre og Romsdal[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Supleanter
Einar Hareide Kristelig Folkeparti
Olav Berntsen Oksvik Det norske Arbeiderparti
Knut Olaf Andreasson Strand Venstre
Knut Toven Kristelig Folkeparti
Peder Alsvik Det norske Arbeiderparti
Haldor Bjerkeseth Kristelig Folkeparti
Trygve Utheim Venstre

Ola Johan Gjengedal møtte for Hareide hele 1950 og januar og februar 1951. Utheim døde 15. juni 1952, og Anders Skrondal møtte resten av perioden.

Kjøpstedene i Møre og Romsdal fylke (Kristiansund, Molde, Ålesund)[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Supleanter
Anton Ludvik Alvestad Det norske Arbeiderparti
Kristian Langlo Venstre
Ulrik Olsen Det norske Arbeiderparti

Olsen var medlem av regjeringen hele perioden. I hans sted møtte Karl Johan Aarønes.

Nordland[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Supleanter
Reidar Carlsen Det norske Arbeiderparti
Jens Olai Steffensen Det norske Arbeiderparti
Parelius Hjalmar Bang Berntsen Det norske Arbeiderparti
Arnold Carl Johansen Høyre
Jonas Enge Det norske Arbeiderparti
Kolbjørn Sigurd Verner Varmann Det norske Arbeiderparti
Erling Johan Vindenes Venstre
Kristoffer Skåne Grytnes Kristelig Folkeparti

Carlsen var medlem av regjeringen fram til 19. november 1951. Sigurd Lund Hamran møtte i hans sted.

Kjøpstedene i Nordland, Troms og Finnmark (Bodø, Hammerfest, Narvik, Tromsø, Vadsø, Vardø)[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Supleanter
Alfred Sigurd Nilsen Det norske Arbeiderparti
Ingvald Johannes Jaklin Det norske Arbeiderparti
Alfred Nilsen Venstre
Erling Johannes Norvik Høyre

Oppland[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Supleanter
Lars Magnus Moen Det norske Arbeiderparti
Olav Meisdalshagen Det norske Arbeiderparti
Anton Ryen Bondepartiet
Martin Smeby Det norske Arbeiderparti
Gunnar Kalrasten Det norske Arbeiderparti
Trond Halvorsen Wirstad Bondepartiet

Moen var medlem av regjeringen hele perioden og Meisdalshagen fram til 19. november 1951. I deres sted møtte henholdsvis Egil Hernæs og Thorvald Ulsnæs.

Oslo[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Supleanter
Einar Gerhardsen Det norske Arbeiderparti
Carl Joachim Hambro Høyre
Rakel Seweriin Det norske Arbeiderparti
Rolf Stranger Høyre
Finn Moe Det norske Arbeiderparti
Herman Smitt Ingebretsen Høyre
Trygve Bratteli Det norske Arbeiderparti

Gerhardsen var statsminister fram til 19. november 1951. Bratteli var medlem av regjeringen fra samme dato. Hjalmar Larsen møtte for dem begge.

Rogaland[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Supleanter
Ivar Kristiansen Hognestad Det norske Arbeiderparti
Lars Elisæus Vatnaland Bondepartiet Valgt på fellesliste Høyre/Bondepartiet
Lars Ramndal Venstre
Kjell Bondevik Kristelig Folkeparti
Jakob Martinus Remseth Det norske Arbeiderparti

Sogn og Fjordane[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Supleanter
Einar Magnus Stavang Det norske Arbeiderparti
Jakob Mathias Antonson Lothe Venstre
Jens Lunde Bondepartiet
Ivar Jacobsen Norevik Det norske Arbeiderparti
Anders Johanneson Bøyum Venstre

Telemark[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Supleanter
Olav Aslakson Versto Det norske Arbeiderparti
Harald Selås Det norske Arbeiderparti
Neri Valen Venstre
Tidemann Flaata Evensen Det norske Arbeiderparti
Halvor Bunkholt Bondepartiet Valgt på fellesliste Høyre/Bondepartiet

Kjøpstedene i Telemark og Aust-Agder fylker (Arendal, Brevik, Grimstad, Kragerø, Notodden, Porsgrunn, Risør, Skien)[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Supleanter
Sverre Offenberg Løberg Det norske Arbeiderparti
Paul Tjøstolsen Sunde Det norske Arbeiderparti
Carl August Petersen Wright Høyre
Bernhard Berthelsen Venstre
Johannes Pettersen Løkke Det norske Arbeiderparti

Troms[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Supleanter
Aldor Ingebrigtsen Det norske Arbeiderparti
Håkon Martin Breivoll Det norske Arbeiderparti
Nils Kristen Jacobsen Det norske Arbeiderparti
Hans Nikolai Stavrand Venstre
Peder Nikolai Leier Jacobsen Det norske Arbeiderparti

Ingebrigtsen døde 14. november 1952, og Hans Kristian Hauan rykket dermed opp på fast plass.

Nord-Trøndelag[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Supleanter
Johan Wiik Det norske Arbeiderparti
Jon Leirfall Bondepartiet
Gunvald Engelstad Det norske Arbeiderparti
Leif Granli Det norske Arbeiderparti
Olav Benum Venstre

Sør-Trøndelag[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Supleanter
Amund Rasmussen Skarholt Det norske Arbeiderparti
Paul Martin Dahlø Det norske Arbeiderparti
Per Almaas Det norske Arbeiderparti
Per Borten Bondepartiet
Ingvald Tøndel Kristelig Folkeparti
Mons Arntsen Løvset Høyre

Tøndel døde 28. september 1952, og ble etterfulgt ut perioden av Johannes Wigum.

Kjøpstedene i Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag fylker (Levanger, Trondheim)[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Supleanter
Håkon Johnsen Det norske Arbeiderparti
John Lyng Høyre
Carl Viggo Manthey Lange Det norske Arbeiderparti
Reidar Andreas Lyseth Det norske Arbeiderparti
Ole Mikal Kobbe Høyre

Vestfold[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Supleanter
Torgeir Andreas Berge Det norske Arbeiderparti
Sigurd Lersbryggen Høyre
Reidar Strømdahl Det norske Arbeiderparti
Karl Johan Edvardsen Venstre Valgt på fellesliste Bondepartiet/Venstre

Kjøpstedene i Vestfold fylke (Holmestrand, Horten, Larvik, Sandefjord, Stavern, Tønsberg)[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Supleanter
Oscar Torp Det norske Arbeiderparti
Claudia Olsen Høyre
Johan Andersen Det norske Arbeiderparti
Bjarne Støtvig Høyre

Torp var statsminister fra 19. november 1951. Carl Henry møtte i hans sted.

Østfold[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Supleanter
Arthur Arntzen Det norske Arbeiderparti
Sverre Gjørwad Høyre Valgt på fellesliste Høyre/Bondepartiet/Venstre
Klara Amalie Skoglund Det norske Arbeiderparti
Anton Berge Det norske Arbeiderparti
Wilhelm Engel Bredal Bondepartiet Valgt på fellesliste Høyre/Bondepartiet/Venstre
Asbjørn Solberg Kristelig Folkeparti

Berge døde 4. juli 1951 og ble erstattet av Karl Henry Karlsen.

Kjøpstedene i Østfold og Akershus fylker (Drøbak, Fredrikstad, Halden, Moss, Sarpsborg)[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Supleanter
Nils Hønsvald Det norske Arbeiderparti
Henry Jacobsen Det norske Arbeiderparti
Erling Fredriksfryd Høyre
Ragnvald Marensius Gundersen Det norske Arbeiderparti

Hønsvald var medlem av regjeringen fram til 14. september 1950. I hans sted møtte Toralf Olsen.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Trond Nordby (red.): Storting og regjering 1945–1985 (2 bind), Kunnskapsforlaget 1985