Liste over stortingsrepresentanter 1945–1949

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Mandatfordelingen etter stortingsvalget høsten 1945

██ Norges Kommunistiske Parti

██ Arbeiderpartiet

██ Bondepartiet

██ Kristelig Folkeparti

██ Venstre

██ Høyre

Liste over alle stortingrepresentanter i perioden 1945 til 1949. Listen omfatter alle som møtte fast til Stortinget.

Valget fant sted 8. oktober 1945. Det ble valgt totalt 150 representanter, fordelt på 76 til Det norske Arbeiderparti, 25 til Høyre, 20 til Venstre, 11 til Norges Kommunistiske Parti, 10 til Bondepartiet og 8 til Kristelig Folkeparti.

Aust-Agder[rediger | rediger kilde]

Navn parti Kommentarer/Supleanter
Aani Aanisson Rysstad Det norske Arbeiderparti
Anders Tjøstolvsen Noddeland Venstre
Olav Kjetilson Nylund Det norske Arbeiderparti
Søren Hans Smith Sørensen Høyre

Vest-Agder[rediger | rediger kilde]

Navn parti Kommentarer/Supleanter
Karl Johan Fjermeros Venstre
Aasmund Kulien Det norske Arbeiderparti
Gabriel Endresen Moseid Bondepartiet
Bent Røiseland Venstre

Kjøpstedene i Vest-Agder og Rogaland fylker (Flekkefjord, Haugesund, Kristiansand, Mandal, Stavanger)[rediger | rediger kilde]

Navn parti Kommentarer/Supleanter
Gustav Natvig-Pedersen Det norske Arbeiderparti
Christian Stephansen Oftedal Venstre
Jakob Johan Sigfrid Friis Det norske Arbeiderparti
Sven Nielsen Høyre
Carl Julius Alvin Westerlund Det norske Arbeiderparti
Oscar Olsen Venstre
Sven Oftedal Det norske Arbeiderparti

Sven Oftedal var medlem av regjeringen til sin død 23. juni 1948. Egil Johan Eriksen møtte derfor på Stortinget hele perioden.

Akershus[rediger | rediger kilde]

Navn parti Kommentarer/Supleanter
Trygve Lie Det norske Arbeiderparti
Herman Smitt Ingebretsen Høyre
Hartvig Svendsen Det norske Arbeiderparti
Kirsten Hansteen Norges Kommunistiske Parti
Arne Torolf Strøm Det norske Arbeiderparti
Sverre Hope Høyre
Erling Wikborg Kristelig Folkeparti

Liv Tomter møtte etter at Lie ble oppnevnt som FNs generalsekretær 1. februar 1946.[1]

Bergen[rediger | rediger kilde]

Navn parti Kommentarer/Supleanter
Mons Lid Det norske Arbeiderparti
Randulf Dalland Norges Kommunistiske Parti
Arthur Sundt Venstre
Sjur Lindebrække Høyre
Joachim Dahl Det norske Arbeiderparti

Buskerud[rediger | rediger kilde]

Navn parti Kommentarer/Supleanter
Konrad Gustav Knudsen Det norske Arbeiderparti
Lars Breie Det norske Arbeiderparti
Gudbrand Bernhardsen Tandberg Høyre
Astrid Skare Det norske Arbeiderparti
Kittill Kristoffersen Berg Norges Kommunistiske Parti

Tandberg døde 2. juni 1949, og Snefrid Eriksmoen rykket da inn på fast plass.

Kjøpstedene i Buskerud fylke (Drammen, Hønefoss, Kongsberg)[rediger | rediger kilde]

Navn parti Kommentarer/Supleanter
Olaf Fredrik Watnebryn Det norske Arbeiderparti
Bernt Ingvaldsen Høyre
Olaf Sørensen Det norske Arbeiderparti

Finnmark[rediger | rediger kilde]

Navn parti Kommentarer/Supleanter
Johannes Olai Olsen Det norske Arbeiderparti
Terje Wold Det norske Arbeiderparti
Alfred Leonard Kristian Vågnes Norges Kommunistiske Parti

Hedmark[rediger | rediger kilde]

Navn parti Kommentarer/Supleanter
Kristian Fjeld Det norske Arbeiderparti
Arvid Johansen Det norske Arbeiderparti
Emil Løvlien Norges Kommunistiske Parti
Harald Johan Løbak Det norske Arbeiderparti
Johanne Samueline Pedersen Det norske Arbeiderparti
Einar Frogner Bondepartiet
Alv Kjøs Høyre

Fjeld var medlem av regjeringen hele perioden. Vararepresentanten Reidar Magnus Aamo møtte i hans sted.

Kjøpstedene i Hedmark og Oppland fylker (Gjøvik, Hamar, Kongsvinger, Lillehammer)[rediger | rediger kilde]

Navn parti Kommentarer/Supleanter
Fredrik Monsen Det norske Arbeiderparti
Leif Bjorholt Burull Høyre
Anders Hove Det norske Arbeiderparti

Hordaland[rediger | rediger kilde]

Navn parti Kommentarer/Supleanter
Jakob Martin Pettersen Det norske Arbeiderparti
Nils Andresson Lavik Kristelig Folkeparti
Nils Tveit Venstre
Ole Jensen Rong d.y Det norske Arbeiderparti
Hans Svarstad Kristelig Folkeparti
Henrik Friis Robberstad Høyre
Haldor Andreas Haldorsen Venstre
Isak Larsson Flatabø Det norske Arbeiderparti

Tveit gikk bort 13. juli 1949. Knut Ytre-Arne overtok stortingsplassen.

Møre og Romsdal[rediger | rediger kilde]

Navn parti Kommentarer/Supleanter
Einar Hareide Kristelig Folkeparti
Olav Berntsen Oksvik Det norske Arbeiderparti
Trygve Utheim Venstre
Lars Sverkeson Romundstad Bondepartiet
Sverre Reiten Kristelig Folkeparti
Peder Alsvik Det norske Arbeiderparti
Hans Ingvald Hansen Ratvik Venstre

Kjøpstedene i Møre og Romsdal fylke (Kristiansund, Molde, Ålesund)[rediger | rediger kilde]

Navn parti Kommentarer/Supleanter
Ulrik Olsen Det norske Arbeiderparti
Kaare Fostervoll Det norske Arbeiderparti
Ivar Bae Høyre

Fostervoll var medlem av regjeringen fram til 28. juni 1948, og Olsen var det samme fra 28. desember 1948. Gottfred Hoem møtte for dem begge.

Nordland[rediger | rediger kilde]

Navn parti Kommentarer/Supleanter
Jens Olai Steffensen Det norske Arbeiderparti
Parelius Hjalmar Bang Berntsen Det norske Arbeiderparti
Cato Andreas Sverdrup Høyre
Reidar Carlsen Det norske Arbeiderparti
Anton Olai Normann Ingebrigtsen Djupvik Venstre
Haakon Olsen Wika Det norske Arbeiderparti
Kristian Magnus Falsen Johansen Moljord Norges Kommunistiske Parti
Hårek Ludvig Hansen Høyre

Sverdrup døde 9. april 1948. Plassen ble overtatt av Kristian Johan Bodøgaard. Carlsen var statsråd hele perioden. I hans sted møtte Sigurd Lund Hamran.

Kjøpstedene i Nordland, Troms og Finnmark (Bodø, Hammerfest, Narvik, Tromsø, Vadsø, Vardø)[rediger | rediger kilde]

Navn parti Kommentarer/Supleanter
Jon Andrå Det norske Arbeiderparti
Theodor Broch Det norske Arbeiderparti
Kjell Tellander Høyre
Toralv Kollin Markussen Norges Kommunistiske Parti

Oppland[rediger | rediger kilde]

Navn parti Kommentarer/Supleanter
Lars Magnus Moen Det norske Arbeiderparti
Martin Smeby Det norske Arbeiderparti
Arne Rostad Bondepartiet
Ola Torstensen Lyngstad Venstre
Olav Meisdalshagen Det norske Arbeiderparti
Anton Ryen Bondepartiet

Meisdalshagen var medlem av regjeringen fra 6. desember 1947. I hans sted møtte Gunnar Kalrasten. Moen var medlem av regjeringen fra 28. juni 1948 og ut perioden. For ham møtte Thorvald Ulsnæs.

Oslo[rediger | rediger kilde]

Navn parti Kommentarer/Supleanter
Einar Gerhardsen Det norske Arbeiderparti
Carl Joachim Hambro Høyre
Oscar Torp Det norske Arbeiderparti
Johan Strand Johansen Norges Kommunistiske Parti
Rolf Stranger Høyre
Ingvald Haugen Det norske Arbeiderparti
Rakel Seweriin Det norske Arbeiderparti

Gerhardsen var statsminister hele perioden, og Torp var med i regjeringen til 10. januar 1948. For disse møtte henholdsvis Hjalmar Larsen og Eugen A. Pettersen.

Rogaland[rediger | rediger kilde]

Navn parti Kommentarer/Supleanter
Ivar Kristiansen Hognestad Det norske Arbeiderparti
Lars Ramndal Venstre
Lars Elisæus Vatnaland Bondepartiet
Jakob Martinus Remseth Det norske Arbeiderparti
Torkell Vinje Høyre

Sogn og Fjordane[rediger | rediger kilde]

Navn parti Kommentarer/Supleanter
Jakob Mathias Antonson Lothe Venstre
Einar Magnus Stavang Det norske Arbeiderparti
Jens Lunde Bondepartiet
Anders Johanneson Bøyum Venstre
Ivar Jacobsen Norevik Det norske Arbeiderparti

Telemark[rediger | rediger kilde]

Navn parti Kommentarer/Supleanter
Olav Aslakson Versto Det norske Arbeiderparti
Harald Selås Det norske Arbeiderparti
Margit Schiøtt Venstre
Tidemann Flaata Evensen Det norske Arbeiderparti
Olav Svalastog Kristelig Folkeparti

Schiøtt døde 16. november 1946 uten å ha tatt sete på Stortinget. Ketil Skogen rykket opp på hennes plass.

Kjøpstedene i Telemark og Aust-Agder fylker (Arendal, Brevik, Grimstad, Kragerø, Notodden, Porsgrunn, Risør, Skien)[rediger | rediger kilde]

Navn parti Kommentarer/Supleanter
Sverre Offenberg Løberg Det norske Arbeiderparti
Carl August Petersen Wright Høyre
Bernhard Berthelsen Venstre
Paul Tjøstolsen Sunde Det norske Arbeiderparti
Karl Eugen Hammerstedt Norges Kommunistiske Parti

Troms[rediger | rediger kilde]

Navn parti Kommentarer/Supleanter
Aldor Ingebrigtsen Det norske Arbeiderparti
Håkon Martin Breivoll Det norske Arbeiderparti
Søren Berg Sørensen Moen Det norske Arbeiderparti
Hans Eidnes Venstre
Nils Kristen Jacobsen Det norske Arbeiderparti

Moen døde 16. mai 1946 uten å ha møtt på Stortinget. Peder Nikolai Jacobsen møtte derfor hele perioden.

Nord-Trøndelag[rediger | rediger kilde]

Navn parti Kommentarer/Supleanter
Johan Wiik Det norske Arbeiderparti
Gunvald Engelstad Det norske Arbeiderparti
Jon Leirfall Bondepartiet
Olav Benum Venstre
Leif Granli Det norske Arbeiderparti

Sør-Trøndelag[rediger | rediger kilde]

Navn parti Kommentarer/Supleanter
Johan Nygaardsvold Det norske Arbeiderparti
Amund Rasmussen Skarholt Det norske Arbeiderparti
Ingvald Svinsås-Lo Venstre
Paul Martin Dahlø Det norske Arbeiderparti
Nils Trædal Bondepartiet
Ingvald Tøndel Kristelig Folkeparti

Trædal døde 12. oktober 1948. Plassen ble overtatt av Holger Stjern.

Kjøpstedene i Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag fylker (Levanger, Trondheim)[rediger | rediger kilde]

Navn parti Kommentarer/Supleanter
Sverre Kornelius Eilertsen Støstad Det norske Arbeiderparti
John Lyng Høyre
Jørgen Herman Vogt Norges Kommunistiske Parti
Håkon Johnsen Det norske Arbeiderparti
Svein Olsen Øraker Det norske Arbeiderparti

Vestfold[rediger | rediger kilde]

Navn parti Kommentarer/Supleanter
Laurits Grønland Det norske Arbeiderparti
Frithjof Bettum Høyre
Eivind Kristoffer Eriksen Det norske Arbeiderparti Marie Skau (fra aug. 1949)
Sigurd Lersbryggen Høyre

Kjøpstedene i Vestfold fylke (Holmestrand, Horten, Larvik, Sandefjord, Stavern, Tønsberg)[rediger | rediger kilde]

Navn parti Kommentarer/Supleanter
Johan Andersen Det norske Arbeiderparti
Jørgen Leonard Firing Høyre
Carl Henry Det norske Arbeiderparti
Claudia Olsen Høyre

Østfold[rediger | rediger kilde]

Navn parti Kommentarer/Supleanter
Magnus Johansen Det norske Arbeiderparti
Asbjørn Solberg Kristelig Folkeparti
Klara Amalie Skoglund Det norske Arbeiderparti
Arthur Arntzen Det norske Arbeiderparti
Leif Grøner Høyre
Wilhelm Engel Bredal Bondepartiet

Kjøpstedene i Østfold og Akershus fylker (Drøbak, Fredrikstad, Halden, Moss, Sarpsborg)[rediger | rediger kilde]

Navn parti Kommentarer/Supleanter
Nils Hønsvald Det norske Arbeiderparti
Henry Jacobsen Det norske Arbeiderparti
Erling Fredriksfryd Høyre
Jens Martin Arctander Jenssen Norges Kommunistiske Parti

Hønsvald var medlem av regjeringen fra 10. januar 1948. Ragnvald M. Gundersen møtte i hans sted.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Trond Nordby (red.): Storting og regjering 1945–1985 (2 bind), Kunnskapsforlaget 1985

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Minnetavle over Liv Tomter. Aftenposten 23. november 1978, s. 25