Langhus (sted)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Langhus
Land Norge Norge
Fylke Akershus
Kommune Ski kommune
Postnummer 1405

Langhus er et sted i Ski kommune i distriktet Follo i Akershus med omtrent 15 000 innbyggere og er spredt utover et relativt stort område på tilsammen 4,4 km². Langhus dekker områdene Bøleråsen, Stenfelt, Langhus og Vevelstad. Langhus har et senter, Langhussenteret, to jernbanestasjoner (Vevelstad og Langhus), kirke, ungdomsskole, tre barneskoler, et eldrehjem (Langhus bo- og servicesenter) og et stort idrettsanlegg bestående av to innehaller, en gressbane og tre 11-er baner. Langhus var tidligere et eget tettsted, men har nå vokst inn i tettstedet Oslo, hvor det utgjør den sydligste delen øst for Oslofjorden.

Stedet har vesentlig vokst fram etter 1980, og vokser fortsatt. 2. mai 1977 ble det opprettet postkontor på Langhus med postnummer «1405 Langhus».[1] Ved nedleggelsen av Langhus postkontor 1. juni 1991 overtok Vevelstad postkontor navnet Langhus og postnummeret 1405. 1405 er i dag i bruk for både Langhus og Vevelstad. I dag er postkontoret flyttet inn i den lokale matbutikken, på Langhus Nærsenter.

Langhus er særlig populært for familier med småbarn, og stadig flytter det nye inn rundt om[trenger referanse]. Den store veksten har gjort at Langhus har flest innbyggere i Ski kommune, mer enn byen Ski som er nærmeste nabo. Beliggelsen til Langhus gjør det ideelt å bo, med tanke på at det med tog er rundt 20 minutter, og med bil ca. 30 minutter til Oslo. I tillegg er Ski et viktig punkt i Østfoldbanen, noe som er svært heldig for innbyggerne md flere avganger både nordover og sørover.

Idrett i Langhus[rediger | rediger kilde]

Langhus IL ble stiftet den 5. desember 1953, og har etter den tid stadig vokst i samgang med resten av stedet. For øyeblikket kan Langhus tilby et bredt tilbud idretter som: bordtennis, turn, golf, allidrett, basket, håndball og fotball. Basketlaget til Langhus har ved en anledning spilt i BLNO, det skjedde i 2012/13 sesongen. På fotballfronten har Langhus spilt i 5. divisjon, avdeling 2 i Oslo fotballkrets sesongen 2014, men etter å ha kommet på 2. plass er de klare for 4 divisjon i 2015.

I tillegg spiller topphåndballklubben Follo HK sine hjemmekamper i hallen Follotrykk ARENA på langhus.

Personer og band med tilknytning til Langhus[rediger | rediger kilde]

Fotballspillerne Anders og Thomas Michelsen, Glenn Arne og Bjørnar Hansen, Kenneth og Ronny Løvlien, Kjetil Nilsen, Aleksander Ruud Tveter (som alle har spilt i toppklubber) vokste opp og/eller spilte for Langhus i unge år.

Skoler på Langhus[rediger | rediger kilde]

Langhus har tre barneskoler og en ungdomsskole:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ski Historielag