Folkeuniversitetet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Studieforbundet Folkeuniversitetet
Type Studieforbund
Org.nummer 971 436 891
Hovedkontor Christian Krohgs gt. 34
Opprinnelse Studenternes Forening for fri Undervisning
Generalsekretær Alfredo de La Nuez
Virkeområde Norge
Lokale ledd 8 regioner
Medlemmer 22 organisasjoner
Nettsted fu.no

Folkeuniversitetet (Friundervisningen) er Norges største studieforbund og ble stiftet i 1864 under navnet Studentersamfundets Fri Undervisning, og er Norges eldste og største studieforbund.

Historie[rediger | rediger kilde]

Studentersamfundets Fri Undervisning ble opprettet i 1864 i Oslo. Formålet var å la mennesker utenfor det akademiske miljøet ta del i den kunnskap som fantes i universitetsmiljøet i Oslo. Senere kom Bergen og Trondheim til, og Norske Studenters Friundervisning ble stiftet i 1948 som landssammenslutning.

Fra universitetsbyene spredte virksomheten seg til mindre byer og tettsteder. I 1965 ble navnet endret til Folkeuniversitetet, et navn som hadde vært brukt i Danmark om tilsvarende åpne undervisningstilbud i lengre tid.

I dag tilbyr Studieforbundet Folkeuniversitetet utdanning for voksne på videregående og universitetsnivå, innen yrkesfag, språk, kultur- og fritidsaktiviteter m.m. Folkeuniversitetet har også opplæring for arbeidslivet.

Folkets brevskole[rediger | rediger kilde]

Folkets brevskole ble opprettet i juni 1946. Brevskolen heter nå Folkeuniversitetets nettstudier.[1]

Formål[rediger | rediger kilde]

Studieforbundet Folkeuniversitetet har til formål å fremme voksnes organiserte læring og kulturopplevelse på alle områder og i et livslangt perspektiv Folkeuniversitetet vil arbeide for voksne menneskers demokratiske rett til å delta i utdanning, kunnskapstilegnelse og kulturtilbud ut fra egne behov, evner og interesser. Kursvirksomheten kan være ubundet av pensa eller forberede til offentlige eller private eksamener. For å fremme formålene, vil Folkeuniversitetet samarbeide med offentlige myndigheter og det private næringsliv, med offentlige og private institusjoner og organisasjoner

Folkeuniversitetet er ubundet i spørsmål som gjelder livssyn og politisk oppfatning. Hvert år deltar nesten 100 000 voksne på om lag 10 000 kurs i regi av Folkeuniversitetet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Folkeuniversitetet Nettstudier». Folkeuniversitetet. Besøkt 8. januar 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]