Øystein Aarseth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Øystein Aarseth
Death y Euronymous.jpg
Født 22. mars 1968
Egersund
Død 9. august 1993 (25 år)
Oslo
Nasjonalitet Norge Norsk
Kallenavn «Euronymous»
Sjanger Black metal
Instrument Gitar
Plateselskap Deathlike Silence (han eide det)
Tidligere band
Mayhem

Øystein Aarseth (født 22. mars 1968, død 10. august 1993 ), også kjent under artistnavnet «Euronymous», var gitarist i bandet Mayhem, samt innehaver av plateselskapet Deathlike Silence og platebutikken Helvete.

Historie[rediger | rediger kilde]

Aarseth var med på å danne Mayhems originale line-up i 1983/84. På denne tiden brukte han scenenavnet Destructor, dette ble i etterkant endret til Euronymous etter en låt ved samme navn av bandet Hellhammer, riktignok feilstavet fra Eurynomos.

I tidsperioden 1991-1993 drev Aarseth plateselskapet Deathlike Silence og platebutikken Helvete, begge i Schweigaards gate 56 i Oslo. Platebutikken var å regne som et svært viktig samlingspunkt for black metal-miljøet i Oslo tidlig på 1990-tallet. Plateselskapet holdt til i kjelleren under butikken. I de gamle lokalene til Helvete og Deathlike Silence finnes fra august 2013 Neseblod Records[1].

Død[rediger | rediger kilde]

10. august 1993 ble Aarseth stukket til døde med 23 knivstikk, to i hodet, fem i nakken og seksten i ryggen. Drapsmannen, Varg Vikernes, ble ikke arrestert før ti dager senere, på fortauet utenfor Hotel Norge i Bergen. Han hevder det høye antallet stikkskader på ryggen kommer av at Aarseth falt på knust glass. Drapet skal ifølge Vikernes ikke ha hatt noe motiv. Vikernes skal ha hevdet at det ble gjort i selvforsvar da han ble angrepet av Aarseth, og at Aarseth hadde planer om å myrde Vikernes fordi Vikernes hadde fått ufrivillig oppmerksomhet i media. Dommerne i saken var av en annen oppfatning og omtalte det som usedvanlig rått og brutalt og en triviell krangel om oppmerksomhet.

Mayhem fortsatte innspillingen av albumet De Mysteriis Dom Sathanas etter drapet, og Aarseths foreldre ønsket i etterkant at Vikernes' basslinjer skulle fjernes fra opptaket. Trommeslageren i Mayhem, Jan Axel Blomberg, gikk ikke fullstendig med på dette, og basslinjene ble i stedet dempet i miksen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "Helvete" er åpent igjen (nrk.no, 19.7.2013)