Hopp til innhold

Kolbotn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kolbotn
Kolbotn sentrum i 2024. Foto: Jacob Bolin Lund
LandNorges flagg Norge
FylkeAkershus
KommuneNordre Follo
Innbyggernavnkolbotning
Postnummer1410
Preposisjon Kolbotn
Kart
Kolbotn
59°48′40″N 10°48′00″Ø

Kolben kulturhus ligger på Kolbotn.
Kolbotn kirke

Kolbotn (tradisjonelt uttalt Kølabånn, IPA: [²køːɽɑbɔn]) er et tettsted i Nordre Follo i Akershus. Det ligger på nordsiden av Kolbotnvannet, omtrent tretten kilometer sør for Oslo sentrum. Kolbotn stasjonØstfoldbanen ble åpnet i 1895.[1] Det er i dag ca. 15 minutter med tog fra Oslo sentrum, og her er dessuten bussforbindelse til Oslo sentrum (via Mosseveien). Kolbotn har rundt 6000 innbyggere, mens den 200 km² store kommunen Nordre Follo har 58 000 innbyggere.

I sentrum av Kolbotn ligger Kolben kultur- og aktivitetssenter, samt Kolbotn torg, som er en del av «nye Kolbotn sentrum». Dessuten finnes Gamle Oppegård Rådhus, flere forretningsbygg, bensinstasjon, skoler og mye boligbebyggelse. Kolbotn kirke er fra 1932. Pinsekirken Kolbotn ble stiftet i 1933 og er en frikirkelig menighet tilsluttet den norske pinsebevegelsen.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet kommer av norrønt Kolabotn, sammensatt av en genitivsform av kol og botn, med betydning «sted der det ble brent kull». Lokal dialektutvikling har gitt formen Kølabånn med tjukk l. Denne har tidligere vært brukt i skrift, men navnet ble gjerne normalisert til Kullebunden (etter dansk) og seinere Kolbotn (etter nynorsk; offisiell skrivemåte fra 1923). Den sistnevnte har etter hvert ikke bare trengt de to andre nærmest helt ut av skriftlig bruk, men også i stor grad fortrengt Kølabånn muntlig. Det fins flere kølabonner på Østlandet, men Kolbotn er den mest kjente. Den opprinnelige middelaldergården på stedet bruker fortsatt navnet Kullebund. Det antas at denne gården ble ryddet på 800-tallet.[2]

Idrett[rediger | rediger kilde]

Kolbotn Idrettslag er et av landets største med nesten 4000 medlemmer. Det er et fleridrettslag med grupper for fotball, håndball, bryting, turn/RG, svømming, sykkel, basket, volleyball, orientering, snowboard, seniorlaug og handicapidrett, men også en amerikansk fotballklubb har startet, Kolbotn Hunters. Kolbotn Idrettslag har Kolbotn Fotball Kvinner, et av Norges beste fotballag på kvinnesiden, og ble seriemester i 2002, 2005 og 2006. Det vant også cupfinalen 2007 mot Asker. Idrettslaget er også kjent for Jon Rønningen som ble olympisk mester i bryting, herrehåndball (seriemester i 1992-93) og volleyball herrer (seriemester i samme periode). De siste årene har snøbrettkjøreren Helene Olafsen satt klubben på kartet.

Musikk[rediger | rediger kilde]

Jazz-musikeren Radka Toneff var bosatt på Kolbotn. Blant medlemmene av punkrockbandet Kjøtt var Per Kristian Tro, Erik Aasheim, Jøran Rudi og Helge Gaarder fra Kolbotn. Det var også Rune Annaniassen fra rockebandet The Cut.

Senere har Kolbotn blitt knyttet til flere tungrockband. Det norske black metal-bandet Darkthrone ble dannet, og Pål Bøttger Kjærnes fra bandet Turboneger er fra Kolbotn. Ole Jørgen Moe (Apollyon) fra blant annet svartmetallbandene Immortal og Aura Noir er også derfra.[3] Andre musikere fra Kolbotn er death metal-bandet Obliteration, Vinni i Paperboys, Marius Kristiansen, og rapperne Feitn fra Kolbotn, Cast og Saile. Metalband herfra er Nekromantheon, Beyond Dawn, Infernö, Lamented Souls, Condor, Gouge, samt elektronikaorkesteret Ost & Kjex.

Kolbotn er også tilholdssted for ett av landets 10 elitekorps. Kolbotn Konsertorkester ble i 2011 nummer sju i NM i korps, som hvert år avholdes i Olavshallen i Trondheim.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kolbotn». Bane NOR. Arkivert fra originalen 11. januar 2020. Besøkt 11. januar 2020. 
  2. ^ «Denne middelaldergården er Kolbotn sentrum». Østlandets Blad. 22. mars 2015. Besøkt 11. januar 2020. 
  3. ^ http://www.oblad.no/article/20090925/OPPEGARD/698827804[død lenke]