Kolbotn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°48′40,3164″N 10°48′0,1548″Ø

Kolben kulturhus
Kolbotn skole
Kolbotn kirke

Kolbotn (tradisjonelt uttalt Kølabånn, IPA: [²køːɽɑbɔn]) er administrasjonssentret i Oppegård kommune i Akershus. Det ligger på nordsiden av Kolbotnvannet, omtrent tretten kilometer sør for Oslo sentrum. Kolbotn har jernbanestasjonØstfoldbanen, ca. 15 minutters med tog fra Oslo sentrum, og dessuten bussforbindelse til Oslo sentrum (via Mosseveien) og til Oslo lufthavn (flybussen).

Navnet kommer av norrønt Kolabotn, sammensatt av en genitivsform av kol og botn, med betydning «sted der det ble brent kull». Lokal dialektutvikling har gitt formen Kølabånn med tjukk l. Denne har tidligere vært brukt i skrift, men navnet ble gjerne normalisert til Kullebunden (etter dansk) og seinere Kolbotn (etter nynorsk; offisiell skrivemåte fra 1923). Den sistnevnte har etter hvert ikke bare trengt de to andre nærmest helt ut av skriftlig bruk, men også i stor grad fortrengt Kølabånn muntlig. Det fins flere kølabonner på Østlandet, men Kolbotn er den mest kjente. Et innbyggernavn er kølis[trenger referanse].

Kolbotn har rundt 6000 innbyggere, mens den 37 km² store kommunen Oppegård har 25 004 (1. juli 2010)[1] innbyggere.

I sentrum av Kolbotn ligger Kolben kultur- og aktivitetssenter, samt Kolbotn torg, som er en del av «nye Kolbotn sentrum». Dessuten finnes Oppegård rådhus, flere forretningsbygg, bensinstasjon, skoler og mye boligbebyggelse. Kolbotn kirke er fra 1932. Pinsekirken Kolbotn ble stiftet i 1933 og er en frikirkelig menighet tilsluttet den norske pinsebevegelsen.

Idrett[rediger | rediger kilde]

Kolbotn Idrettslag er et av landets største med nesten 4000 medlemmer. Det er et fleridrettslag med grupper for fotball, håndball, turn/RG, svømming, sykkel, basket, volleyball, orientering, snowboard, seniorlaug og handicapidrett, men også en amerikansk fotballklubb har startet, Kolbotn Hunters. Kolbotn Idrettslag har Kolbotn Fotball Kvinner, et av Norges beste fotballag på kvinnesiden, og ble seriemester i 2002, 2005 og 2006. Det vant også cupfinalen 2007 mot Asker. Idrettslaget er også kjent for Jon Rønningen som ble olympisk mester i bryting, herrehåndball (seriemester i 1992-93) og volleyball herrer (seriemester i samme periode). De siste årene har snøbrettkjøreren Helene Olafsen satt klubben på kartet.

Musikk[rediger | rediger kilde]

Kolbotn har et aktivt musikkliv, mest fra de tunge sjangrene. Blant andre er det norske black metal-bandet Darkthrone, og Pål Bøttger Kjærnes fra bandet Turboneger, fra Kolbotn. Ole Jørgen Moe (Apollyon) fra blant annet svartmetallbandene Immortal og Aura Noir er også derfra.[2] Andre musikere fra Kolbotn er death metal-bandet Obliteration, Vinni i Paperboys, Marius Kristiansen, og rapperne Feitn fra Kolbotn, Cast og Saile. Metalband herfra er Nekromantheon, Beyond Dawn, Infernö, Lamented Souls, Condor, Gouge, samt elektronikaorkesteret Ost & Kjex.

Kolbotn har sitt eget teaterlag som årlig setter opp et stykke. Teaterlaget heter Oppegård Amatørteaterlag og blir forkortet som Opal. De har hittil den 08.11.2012 satt opp ca. 36 forestillinger i forskjellige temaer, hvorav alderen er fra 10 til 60+.

Kolbotn er også tilholdssted for ett av landets 10 elitekorps. Kolbotn Konsertorkester ble nummer sju i 2011-utgaven av Norgesmesterskapet, som hvert år avholdes i Olavshallen i Trondheim. Blåseorkesteret er hjemmehørende i Kolben Kulturhus, og kunstnerisk leder er Maria Molund.

Kilder[rediger | rediger kilde]