Hopp til innhold

Langhus (Follo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Langhus
Langhus stasjon
LandNorges flagg Norge
FylkeAkershus
KommuneNordre Follo
Postnummer1405
Preposisjon Langhus
Kart
Langhus
59°45′00″N 10°50′00″Ø

Langhus er et sted i Nordre Follo i distriktet Follo i Akershus fylke. med omtrent 15 000 innbyggere og er spredt utover et relativt stort område på til sammen 4,4 km². Langhus dekker områdene Bøleråsen, Stenfelt, Langhus og Vevelstad. Langhus har et senter, Langhus Senter, to jernbanestasjoner (Vevelstad og Langhus), kirke, ungdomsskole, tre barneskoler, et eldrehjem (Langhus bo- og servicesenter) og et idrettsanlegg som består av to innehaller, en gressbane og tre 11-er baner. Langhus var tidligere et eget tettsted, men har vokst inn i tettstedet Oslo, hvor det utgjør den sydligste delen øst for Oslofjorden.

Stedet har vesentlig vokst fram etter 1980, og vokser fortsatt. 2. mai 1977 ble det opprettet postkontor på Langhus med postnummer «1405 Langhus».[1] Ved nedleggelsen av Langhus postkontor 1. juni 1991 overtok Vevelstad postkontor navnet Langhus og postnummeret 1405. 1405 er i dag i bruk for både Langhus og Vevelstad.

Langhus er særlig populært for familier med småbarn, og befolkningen øker. Veksten har ført til at Langhus har flest innbyggere i Nordre Follo kommune, flere enn byen Ski som er nærmeste nabo.

Friluftsområdet Møllerenga ligger på Langhus.

Idrett på Langhus[rediger | rediger kilde]

Langhus IL ble stiftet den 5. desember 1953, og per 2024 stilte stedet med tilbud til idretter som bordtennis, svømming, turn, allidrett, basket, håndball og fotball. I sesongen 2012/13 sesongen spilte basketlaget i Eliteserien i basketball for herrer (BLNO). Langhus spiller i 5. divisjon.

I tillegg spiller håndballklubben Follo HK sine hjemmekamper i hallen Stil Arena på Langhus.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Barneskoler[rediger | rediger kilde]

Ungdomskoler[rediger | rediger kilde]

Videregående skoler[rediger | rediger kilde]

  • Langhus videregående skoletidligere vedtatt videregående skole med en kapasitet på 800 elever. Prosjektet ble skrinlagt i 2005.

Referanser[rediger | rediger kilde]