Subkontinent

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tektoniske plater

Et subkontinent er en stor del av et kontinent. Det er derimot ikke enighet om hva som fastslår dets grenser. Likevel, man sier generelt at et subkontinent er atskilt fra resten av kontinentet ved f.eks. en fjellkjede eller tektoniske plater.

Geologiske/geografiske subkontinenter[rediger | rediger kilde]

Indiske plate, også kalt det indiske subkontinent. Nærbilde av plategrensene mellom Eurasia, Afrika og Arabia.

I platetektonikken kaller man ofte en liten, kontinental plate som er tilknyttet en større kontinental plate, for et subkontinent. I denne forstand er det indiske subkontinentDen indiske platen og det det arabiske subkontinentDen arabiske platen de mest kjente. Sistnevnte blir vanligvis ikke kalt for et geografisk subkontinent, fordi det mangler en geografisk grense, og har stor variasjon i klimaet. Europa er bare en halvøy, siden den er på Den eurasiske kontinentalplaten.

Geografisk sett blir Europa ofte beskrevet som et subkontinent av Eurasia; et stort område som skiller Europa og Asia ved hjelp av fjell og innsjøer. Tilsvarende blir det minste kontinentet, Australasia, og den største øya, Grønland, iblant kalt for subkontinenter.

Nord-Amerika og Sør-Amerika blir noen ganger ansett som to subkontinenter av Amerika, siden de henger sammen ved hjelp av et eid. Afrika og Eurasia blir ansett som bestanddelene i kontinentet Afrika-Eurasia, med samme begrunnelse. Derimot blir Amerika og Afrika-Eurasia vanligvis kalt for superkontinenter, dannet av kontinenter.

Kulturelle subkontinenter[rediger | rediger kilde]

Betegnelsen det indiske subkontinent brukes også i kulturelle og politiske sammenhenger. Det inkluderer India, Sri Lanka, Pakistan, Bangladesh, Nepal, Maldivene, Bhutan og vanligvis andre sørasiatiske land også. Denne regionen har store geografiske variasjoner, med alt fra ørken, vidder, regnskog, fjell og et utall språk, raser og religioner.

Noen ganger blir subregioner av kontinenter kalt for subkontinenter, fordi deres kultur er så forskjellig fra resten av kontinentet, slik som i Mellom-Amerika og Midtøsten.