Portal:Nord-Amerika/Utvalgt biografi/Arkiv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arkiv over Utvalgt biografi i Portal:Nord-Amerika
Utvalgt artikkel · Utvalgt bilde · Utvalgt biografi

Januar[rediger kilde]

Benito Juárez.

Benito Juárez (født 21. mars 1806, død 18. juli 1872) var en zapotekisk indianer, som i flere perioder (mellom 1858 og 1872) var Mexicos president. Juárez ansees ofte som Mexicos største og mest populære leder.

Benito Pablo Juárez ble født i landsbyen San Pablo Guelatao i Oaxaca. Foreldrene var bønder og døde før han fylte 4 år. Han arbeidet på kornåkrene og som gjeter inntil han fylte 12 år, men den 17. desember 1818 gikk han til fots til byen Oaxaca for å utdanne seg og få et bedre liv. På det tidspunktet var han analfabet og snakket ikke spansk, kun zapotekisk.

I byen ble han ansatt som tjener i en husholdning og arbeidet ivrig for å kunne skaffe seg utdannelse. En lekbror av Fransiskaner-ordenen ved navn Antonio Salanueva ble imponert over den unge Juárez' intelligens og lærelyst, og hjalp ham med å bli tatt opp på byens presteseminar. Han tok sin avsluttende eksamen fra seminaret i 1827 og studerte deretter jus.

Juárez ble advokat i 1834 og dommer i 1842. Han var staten Oaxacas guvernør fra 1847 til 1853, da han ble sendt i eksil på grunn av sine innvendinger mot Antonio López de Santa Annas korrupsjon. Han tilbrakte sitt eksil i New Orleans i Louisiana, hvor han arbeidet i en sigarfabrikk.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Februar[rediger kilde]

Et tidlig fotografi av alle fem Marx-brødrene med foreldrene Minnie og Frenchie.

Brødrene Marx var fem komikerbrødre som opptrådte i vaudevilleforestillinger, teaterstykker, filmer og på TV. Brødrene var Chico (Leonard, 18871961), Harpo (Adolph Arthur, 18881964), Groucho (Julius Henry, 18901977), Gummo (Milton, 18921977) og Zeppo (Herbert, 19011979). En sjette bror, Manfred, ble født i 1885 men døde som barn.

Brødrene Marx, alle født i New York City, var sønner av jødiske immigranter. Moren, Miene Schönberg, kom fra Tyskland, mens faren, Simon «Sam» Marx, kom fra Alsace i Frankrike. Han het opprinnelig Marrix, men endret etternavnet til Marx for å få det til å høres mer tysk ut i håp om at det vil bedre mulighetene til å få seg jobb. Da Miene, eller Minnie som hun etter hvert kalte seg, i en alder av 18 år møtte «Sam», eller «Frenchie» som han også ble kalt, jobbet han i en dansehall. Brødrene var talentfulle musikere allerede i ung alder. Spesielt Harpo som kunne spille bortimot alle instrumenter, inkludert harpe som han ofte spilte på film. Chico var en utmerket pianist, og Groucho spilte gitar.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Mars[rediger kilde]

Et portrett av Alexander Hamilton av John Trumbull.

Alexander Hamilton (født 11. januar 1755 eller 1757Nevis i Karibia, død 12. juli 1804 i New York var en amerikansk politiker, skribent, jurist og soldat. Som en av den unge republikkens mest briljante jurister var han en innflytelsesrik delegat til den amerikanske konstitusjonelle kongress og den ledende forfatter av «The Federalist Papers» som bidro til å påvirke skeptiske ny-yorkere til å ratifisere den amerikanske konstitusjonen. Som den første og mest innflytelsesrike av USAs finansministre la han også grunnlaget for en sunn amerikansk økonomi. Han opprettet USAs første bank, innførte offentlig kreditt, og la grunnlaget for amerikansk kapitalisme ved å etablere børs og råvaremarkeder. For å forsvare sine tiltak mot kritikk fra Thomas Jefferson og James Madison etablerte Hamilton USAs første politiske parti; Føderalistpartiet, som han dominerte inntil sin død etter en duell med sin politiske motstander Aaron Burr.

Alexander Hamilton blir ofte sett som en av USAs grunnleggere. Han forfektet prinsippene om en sterk sentralisert føderal regjering og den vide tolkning av konstitusjonen som skulle kjennetegne republikkens tidlige fase. Dette var knyttet til hans støtte til et sterkt forsvar, sterke institusjoner for næringslivet, regulert kapitalisme og det som senere skulle bli kjent som «det amerikanske system». Det innebar en satsning på økonomisk vekst gjennom proteksjonstoll, subsidier til industrien og andre tiltak, som han tilrådde i sin Report on Manufactures til USAs kongress. I dette sto han mot laissez faire-kapitalisme, svak sentralregjering og frihandel som det Demokratisk-Republikanske partiet grunnlagt av Thomas Jefferson forfektet.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

April[rediger kilde]

Valgkamp i Sør-Carolina i august 2007.

Barack Hussein Obama jr. (født 4. august 1961 i HonoluluHawaii i USA) er USAs 44. president. Obama representerer Det demokratiske parti og er den første afroamerikaneren som er blitt valgt til president i USA.

Obama var tidligere senator for Illinois, og var da den eneste afroamerikaneren i USAs senat, og den femte i USAs historie.

Obama erklærte med sitt formelle kandidatur til presidentvalget 2008 under en tale den 10. februar 2007 i Springfield i delstaten Illinois. At han ville gjøre dette, var kjent siden 16. januar. Talen ble holdt på trappen av delstatens tidligere capitol-bygning, der Abraham Lincoln hadde holdt en epokegjørende tale i 1858. Obama tok opp flere tråder fra denne talen, og kom med en, for presidentkandidater, heller detaljert beskrivelse av sine mål og delmål hvis han blir valgt.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Mai[rediger kilde]

Dette oljemaleriet av Chester Harding fra 1820 er det eneste portrettet av Daniel Boone som ble laget under hans liv.

Daniel Boone (født 22. oktober 1734, død 26. september 1820) var en amerikansk pioneer og jeger hvis grensearbeid gjorde ham til en av de første folkeheltene i USA. Boone er mest kjent for sin utforsking og bosetting av det som i dag er den amerikanske staten Kentucky, som på den tiden var bortenfor de vestlige grensene til de tretten koloniene. På tross av motstand fra indianerne, som opprinnelig hadde Kentucky som sin jaktmark, stormet Boone i 1775 nedover Wilderness Road via passasjen Cumberland Gap og inn i Kentucky. Der grunnla han Boonesborough, en av de første engelskspråklige bosettingene vestenfor Appalachene. Ved slutten av 1800-tallet hadde mer enn 200 000 mennesker inntatt Kentucky ved å følge ruten som var brukt og oppmerket av Boone.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Juni[rediger kilde]

Andrew Jackson.

Andrew Jackson (født 15. mars 1767, død 8. juni 1845) var USAs sjuende president. Han satt som president i to perioder, fra 4. mars 1829 til 4. mars 1837. Jackson er regnet som en av de mest betydningsfulle presidentene. Arkansas og Michigan ble tatt opp som stater i Jacksons presidentperiode. Han var den første presidenten fra Demokratene.

Jackson ble født i Waxhaw i North Carolina. Han var den yngste sønnen i familien og fikk kun sporadisk utdannelse. Både North Carolina og South Carolina har gjort krav på ham som «deres sønn», men selv sa han at han var fra South Carolina. Kun 13 år gammel ble han med i den amerikanske revolusjonshæren som kurér. Han ble tatt til fange av britene under den amerikanske uavhengighetskrigen, og er til nå den eneste president som har sittet som krigsfange. Han var den siste amerikanske presidenten som deltok i krigen.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Juli[rediger kilde]

Steinbeck skrev med indignasjon, varm humor og dyp medfølelse.

John Ernst Steinbeck (født 27. februar 1902 i Salinas i USA, død 20. desember 1968 i New York City) var en av de ledende amerikanske forfattere i det 20. århundre. Han mottok Nobelprisen i litteratur i 1962 for sin «på en gång realistiska och fantasifulla berättarkonst, utmärkt av medkännande humor och social skarpsyn».

John ble født i Salinas, California som det tredje av de fire barna til herredskasserer John Ernst Steinbeck (1863-1935) og lærer Olive Hamilton Steinbeck (1867-1934). Han hadde to eldre og en yngre søster. Byen Salinas, Salinasdalen, byen Monterey (hvor Salinaselven har utløp) og San Joaquin-dalen er scene for mange av Steinbecks romaner, og området omtales gjerne som Steinbeck Country.

Steinbeck tok eksamen ved Salinas High School i 1919, og var fra 1919-1925 student ved Stanford University, uten å avlegge noen eksamen. 1920-årene var preget av strøjobber og tilfeldige journalist-jobber. Hans tre første bøker vakte liten oppmerksomhet, og han slo først gjennom med Dagdrivergjengen (1935).


rediger · flytt · historikk · diskusjon

August[rediger kilde]

Johnny Cash med fruen, June Carter, i 1969.

John R. Cash (født J. R. Cash 26. februar 1932, død 12. september 2003) var en av tidenes mest betydningsfulle amerikanske countryartister. Stilen spenner over et vidt spekter, med elementer av country, rock and roll, blues og spirituals. Cash var kjent for sin fyldige baryton-stemme.

Johnny Cash vokste opp under den amerikanske depresjonentrettitallet, og fikk nærkontakt med jorden og naturen gjennom lange dager på bomullsmarkene og på gården. Han hadde et anstrengt forhold til sin strenge far, som til en viss grad kan ha klandret Johnny for at Johnnys bror og forbilde omkom i en ulykke på et sagbruk. Til gjengjeld hadde moren stor tro på Johnny, og var den første som oppdaget hans musikalitet, som hun kalte «gaven». Han lærte mye musikk gjennom salmer, og troen ble en viktig del av hele hans liv. Johnny begynte ikke å spille gitar før han var nærmere tyve år, stasjonert i militæret i Vest-Tyskland. Da han skulle ta sangtimer ble han sendt hjem etter tre øvelser med beskjed om å aldri la noen få forandre det spesielle uttrykket hans – en grov og ru baryton, upolert og firkantet, langt unna de glatte og velproduserte stemmene til mange av tidens populære musikere.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

September[rediger kilde]

Tiger Woods.

Eldrick Tont Woods (født 30. desember 1975), best kjent som Tiger Woods, er en amerikansk profesjonell golfspiller. Han lå som nummer én på verdensrankingen i golf fra 15. august 1999 til 29. august 2004, det vil si 264 uker i strekk, og han ligger øverst på rankingen per dags dato.

Woods anses for å være en av de beste golfspillerne gjennom tidene, og har vunnet 14 major-turneringer. Han er en av bare fem spillere som har vunnet alle major-turneringene – dog aldri i samme sesong – og han er en av to spillere som har vunnet alle major-turneringene flere ganger. Woods er verdens best betalte idrettsutøver, og blir etter all sannsynlighet den første idrettsstjernen som når ti milliarder kroner i samlet inntjening.

Woods har en multikulturell familiebakgrunn. Hans far, Earl Woods, var en krigsveteran fra Vietnamkrigen og var av afrikansk-amerikansk, hvit og indiansk opprinnelse. Han var styreformann for sin sønns veldedighetsorganisasjon Tiger Woods Foundation frem til han døde av kreft 3. mai 2006. Woods' mor, Kultida Woods, er av asiatisk-amerikansk opprinnelse, og hennes foreldre var innvandrere fra Thailand.

Woods' egentlige fornavn er Eldrick. Han ble kalt «Tiger» av en vietnamesisk krigskamerat av sin far og ble senere kjent under dette navnet. I golfens verden har han alltid blitt kalt Tiger Woods.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Oktober[rediger kilde]

Jerry Alan West.

Jerry Alan West (født 28. mai 1938) var en profesjonell basketballspiller for Los Angeles Lakers i NBA. West spilte som small forward i starten av sin karriere, han utmerket seg hos East Bank High School, tilsvarende hos West Virginia University. Etter det hadde han en 14 år lang karriere for Los Angeles Lakers og var en av to lagledere for USA i sommer-OL 1960.

Etter Wests spillerkarriere var han trener for Los Angeles Lakers i tillegg til at han jobbet som talentspeider i tre år, før han fikk jobben som hovedtrener for den samme klubben. I 2002 ble West hovedtrener for Memphis Grizzlies, og vant West-prisen som årets leder i NBA to ganger for sin innsats.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

November[rediger kilde]

Jeffries vs. Sharky

James Jackson Jeffries, også kalt Jim Jeffries, (født 15. april 1875 i Ohio, død 3. mars 1953 i California) var en amerikansk bokser. Han regnes som en av historiens aller største tungvektsboksere.

Jim Jeffries har i nyere tid vært mest husket for Battle of the Century som han tapte for Jack Johnson. Johnson ble med det tidenes første fargede verdensmester i tungvektsboksing. Inntrykket mange har fått av Jeffries fra denne kampen er ikke reelt for resten av hans boksekarriere. Faktum er at Jeffries var på høyde med flere av de aller største mesterne i historien. For eksempel når det gjelder å være en dominant bokser og VM-mester i tungvektsklassen. Han var en av de mest fryktede tungvektere gjennom alle tider. Han er også en av de største, men på grunn av kampen mot Johnson (se Jack Johnson vs. James J. Jeffries) har han blitt særdeles undervurdert og mange har fått et feilaktig bilde av Jeffries' ferdigheter i ringen.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Desember[rediger kilde]

Den amerikanske «indianerprinsessen» Pocahontas i en romantisert fremstilling fra 1800-tallet.

Pocahontas (ca 1595–1617) var en algonquian-indianer hvis liv har dannet grunnlaget for svært romantiserte legender.

Hennes virkelige navn var Matoaka. Pocahontas var faktisk barndomskallenavnet som henviste til hennes lekende natur (hennes navn betyr «lille luring» eller «lekende jente» på powhatan, kan også bety "den bortskjemte"). Hun var datter av høvding Powhatan, en innfødt amerikansk høvding som kontrollerte nesten hele kystlinjen i Virginia i USA, på den tiden Tenakomakah.

På grunn av at Pocahontas aldri lærte å skrive (som betyr at alt vi vet om henne ble overført til senere generasjoner gjennom andre), forblir tankene, følelsene og motivene til den historiske Pocahontas hovedsakelig ukjent. Hennes fortelling ble derfor et perfekt grunnlag for romantiske fortellinger i århundrene som fulgte hennes død (Tegnefilmen Pocahontas er et eksempel).


rediger · flytt · historikk · diskusjon