Victor Garber

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Victor Garber
FødtVictor Joseph Garber
16. mars 1949[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (74 år)
London
BeskjeftigelseFjernsynsskuespiller, filmskuespiller, sanger, musiker, teaterskuespiller Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversity of Toronto
London Central Secondary School
HB Studio
MorHope Garber
NasjonalitetCanada
UtmerkelserTheatre World Award (1973)[5]
Canada’s Walk of Fame (2013)
Signatur
Victor Garbers signatur

Victor Joseph Garber (født 16. mars 1949 i Ontario, Canada) er en canadisk sanger og skuespiller som har opptrådt på mange filmer, teater og i TV-serier.

Garber er kanskje mest kjent for sin rolle som karakteren Jesus i filmen Godspell, og som Jack Bristow i TV-serien Alias og fra filmen Titanic fra 1997, som ble regissert av James Cameron. Garber er opprinnelig av russisk-jødisk avstamning. Hans foreldre het Joe Garber (død 1995) og hans hustru, Hope Wolf (skuespillerinne, sangerinne og programleder for TV-serien «At Home with Hope Garber»). Garber har en bror, Nathan, og en søster, Alisa.

Da Garber var 12 år ble han diagnostisert med Diabetes type 1. Han gikk på Ryerson Elementary School. Han ble innrullert i et barneprogram i regi av Grand Theatre, og i en alder av 16 år, ble han, akseptert på ett seks ukers sommer-teater og opplæringsprogram på Hart House ved Universitetet i Toronto med Robert Gill som lærer.

Garber begynte som skuespiller i en alder av ni, og studerte ved University of Torontos Hart House i 16-årsalderen. I 1967, etter en periode jobbet som folkesanger, dannet han en folkelig band som heter The Sugar Shoppe med Peter Mann, Laurie Hood og Lee Harris. Gruppen har hatt moderat suksess. De har blant annet opptrådt på The Ed Sullivan Show og The Tonight Show Starring Johnny Carson før bandet brøt opp. Han har jobbet i ulike amerikanske og kanadiske filmer og TV-programmer, blant annet James Camerons Titanic (1997), hvor han brukte en nordirsk aksent for å spille skipsbygger Thomas Andrews.

Andre kjente opptredener inkluderer Godspell (1973) Sleepless in Seattle (1993), Legally Blonde (2001), Annie (1999), og Tuck Everlasting (2002). På slutten av 1980-tallet, ble han tildelt en Emmy-nominasjon for sin rolle i TV-filmen, Liberace: Behind Music. Han er mest kjent for sin rolle som Jack Bristow på ABC sitt show, Alias, som han fikk tre Emmy-nominasjoner for. Hans siste TV-opptreden var som en mystisk figur som heter "Olivier Roth" i fire episoder av den kanadiske dramaserien ReGenesis. Han spilte i den tredje episoden av serien Glee som hovedpersonen Wills far. Han hadde også en rolle i TV-serien Eli Stone.

Han dukket opp på Broadway i de originale produksjonene av oppsetningene Deathtrap, Sweeney Todd og Sounds Off, og i den opprinnelige off-Broadway produksjonen av Cast of Assassins, samt gjenopplivingen av Damn Yankees fra 1990. Han har vært nominert til fire Tony Awards, og åpnet Tony Awards-programmet i 1994. Det var det samme året som han ble nominert til en Tony Award for Damn Yankees.

I 1998, spilte han på Broadway i den Tony Award-vinnende produksjonen av Art med Alan Alda og Alfred Molina. I 2009 tok Garber på seg rollen som superskurken Sinestro i animasjonsfilmen Green Lantern: First Flight. Samme år spilte Garber en forhørsleder i en Star Trek-film, men hans scener ble slettet fra den ferdige filmen.

Begge hans foreldrene døde av komplikasjoner på grunn av Alzheimers sykdom. Garber foretrekker å beholde sitt personlige liv privat og har stort sett oppholdt seg ut av tabloidavisene, bortsett fra en episode i 2008 da han avslørte at hans med-stjerne fra serien Alias, Jennifer Garner, var gravid. Grunnen til at han avslørte det var at han trodde alle sammen viste det allerede.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 1061811514, besøkt 16. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Discogs, Discogs artist-ID 1321672, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ filmportal.de, Filmportal-ID 73f21023ac1a4e42ab655ed5e74d7f9c, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Internet Broadway Database, Internet Broadway Database person-id 41733, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ www.theatreworldawards.org[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]