Liste over vinproduserende land

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Dette er en liste over noen utvalgte land i verden som produserer vin. (Nesten alle er i Vinmonopolets lister. Rekkefølgen er noe tilfeldig, men starter med de store klassiske vinlandene.) Hvilke druesorter som nyttes, vil stå nevnt under land, eller landets vindistrikter.

  1. Frankrike har flere vindistrikter, hovedartikkel: Frankrikes vindistrikter
  2. Italia har flere vindistrikter, hovedartikkel: Italias vindistrikter
  3. Spania har flere vindistrikter, hovedartikkel: Spanias vindistrikter
  4. Tyskland har flere vindistrikter, hovedartikkel: Tysklands vindistrikter
  5. Portugal har flere vindistrikter, hovedartikkel: Portugals vindistrikter
  6. Australia har flere vindistrikter, hovedartikkel: Australias vindistrikter
  7. Chile har flere vindistrikter, hovedartikkel: Chiles vindistrikter
  8. Sør-Afrika har flere vindistrikter, hovedartikkel: Sør-Afrikas vindistrikter
  9. Argentina har flere vindistrikter, hovedartikkel: Argentinas vindistrikter
  10. Østerrike hovedartikkel: Vin fra Østerrike
  11. USA hovedartikkel: Vin fra USA
  12. Hellas hovedartikkel: Gresk vin
  13. New Zealand hovedartikkel: Vin i New Zealand
  14. Ungarn har flere vindistrikter, hovedartikkel: Ungarns vindistrikter
  15. Norge hovedartikkel: Norsk vin
  16. Uruguay
  17. Bulgaria
  18. Algerie
  19. Marokko
  20. Romania
  21. Hviterussland
  22. Brasil hovedartikkel: Brasiliansk vin
  23. Canada hovedartikkel: Canadisk vin
  24. Libanon hovedartikkel: Libanesisk vin
  25. Mexico hovedartikkel: Meksikansk vin
  26. Luxembourg
  27. Tunisia hovedartikkel: Tunisisk vin
  28. Kroatia hovedartikkel: Kroatisk vin
  29. Sveits hovedartikkel: Sveitsisk vin
  30. Israel hovedartikkel: Israelsk vin
  31. Slovenia hovedartikkel: Slovensk vin
  32. Slovakia hovedartikkel: Slovakisk vin
  33. Tsjekkia hovedartikkel: Tsjekkisk vin

Liste over vinproduksjon[rediger | rediger kilde]

Verdens vinproduksjon i milloner hektoliter (ikke inkludert juice og most). Tall fra 2017 er estimater. Listet alle land med en rapportert produksjon over 1 million hektoliter i 2017. [1]:

2013 2014 2015 2016 2017
Italia 54 44,2 50 50,9 42,5
Frankrike 42,1 46,5 47 45,4 36,7
Spania 45,3 39,5 37,7 40 32,1
USA 24,4 23,1 21,7 23,6 23,3
Australia 12,3 11,9 11,9 13 13,7
Argentina 15 15,2 13,4 9,4 11,8
Kina 11,8 11,6 11,5 11,4 10,8
Sør Afrika 11 11,5 11,2 10,5 10,8
Chile 12,8 9,9 12,9 10,1 9,5
Tyskland 8,4 9,2 8,9 9 7,7
Portugal 6,2 6,2 7 6 6,6
Russland 5,3 4,8 5,6 5,2 4,7
Romania 5,1 3,7 3,6 3,3 4,3
Brasil 2,7 2,6 2,7 1,3 3,4
Ungarn 2,6 2,4 2,8 2,8 3,1
New Zealand 2,5 3,2 2,3 3,1 2,9
Hellas 3,3 2,8 2,5 2,5 2,6
Østerrike 2,4 2 2,3 2 2,4
Serbia 2,3 2,3 2,3 2,9 2,3
Moldova 2,6 1,6 1,6 1,5 1,8
Ukraina 2,8 1,5 0,9 1,2 1,2
Bulgaria 1,7 0,7 1,3 1,2 1,2
Georgia 1 1,1 1,3 1,1 1,1
Andre land 12,4 11,5 12,6 15,6 13,5
Sum verden 290 269 275 273 250

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ OIV (april 2018). «State of the vitiviniculture world market 2017» (PDF). Besøkt 17. juni 2018.