Hopp til innhold

Tempranillo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tempranillo
Tempranillo
Vitis vinifera
NavnTempranillo
Også kjent somTempranillo Tinto (VIVC)
DruetypeRød (Noir)
OpprinnelseSpanias flagg Spania
HovedområdeRioja, Ribera del Duero
Produksjon
Produksjon:
Andre opplysninger
Kjente vinerVega Sicilia
VIVC [1]12350
Modne tempranillo med karakteristisk blåsvart farge
Spansk tempranillovin med typisk rubinrød farge

Tempranillo er en blå vindrue som er utbredt over hele Spania.[2] Druen kalles ofte for «Spanias svar på cabernet sauvignon»[3] og den har høy anseelse blant internasjonale vinkjennere.

Druene har tykt skall og de modner tidlig; druesortens navn er avledet av ordet «temprano», som betyr «tidlig» på spansk.

Smak og struktur[rediger | rediger kilde]

Vin laget på tempranillo-druen har en dyp rødfarge med stor lagringskapasitet. Den oppnår imidlertid ikke særlig høy alkoholverdi.

Druer med lavt syreinnhold gir ofte en smak som minner om jordbær, krydder og lær. Brukt alene blir tempranillo-druen ofte for svak, og det er derfor vanlig å blandeden med mer parfymerte druesorter.

Dyrking[rediger | rediger kilde]

Blant vindyrkere i det spanske vindistriktet Rioja er tempranillo ofte hoveddruen. Den dyrkes ellers i de fleste vindistrikter i Spania.[3]

I Portugal dyrkes den først og fremst i områdene Duero og Dão. Druen har vist svært gode resultater også i disse vindistriktene.[2]

Videre har dyrkingen av tempranillo vært tilfredsstillende både i California og Australia. I Argentina har den også vært dyrket fram, men med vekslende hell.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Vitis International Variety Catalogue VIVC». 
  2. ^ a b Geir Salvesen (12. februar 2007). «Tempranillo». www.aftenposten.no. Besøkt 20. mai 2021. «Hovedområdet er fortsatt Rioja, men Tempranillo dyrkes også i Ribera del Duero, i Toro-distriktet og i Arribes del Duero lenger vest i Spania. Noen vindyrkere i Portugal bruker den som miks i sine drueblandinger. Druene: Små, mørke, med middels tykt skall. Aromaene: I Rioja er det vanligvis litt rødbærsfruktighet i den, som regel bringebær eller jordbær. Velåmerke dersom man kan kjenne fruktigheten gjennom alle vaniljeduftene som kommer fra lagringen på amerikanske eikefat. I Ribera del Duero er detmørkere bæraromaer som dominerer; mørkemoreller, bjørnebær, solbær.» 
  3. ^ a b Pedersen, Vidar (6. oktober 2019). «Noen spanske viner laget på Tempranillo.». Godt Drikke. Besøkt 20. mai 2021. «Tempranillo er utbredt over hele Spania og kalles ofte for Spanias svar på Cabernet Sauvignon. Viner av Tempranillo varierer i stil fra unge og fruktige med bærpreg til fatlagrede og utviklede med tydeligere krydder-, tobakk- og læraromaer. Vinene er relativt friske med alt fra snerpende til bløt munnfølelse.»