Sancerre (vin)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Byen Sancerre

Sancerre er en fransk vin med Appellation d'origine contrôlée (AOC) status for vin produsert i omgivelsene av Sancerre i den østlige delen av Loiredalen, sørøst av Orléans. Nesten hele appellasjon ligger på venstre bredd av elven, ovenfor byen Pouilly-Fumé som er sentrum for en god hvitvin i samme kvalitet og en liknende stil som hvit Sancerre.

Sancerre er høyt ansett og forbindes først og fremst med Sauvignon blanc druen. Den frembringer vin av høy renhet og eleganse. Noe Pinot noir er også plantet og utgjør omtrent 20% av områdets produksjon, men den er ikke så høyt ansett som de hvite vinene. En rosevin av Pinot noir som minner om Beaujolais blir også laget.

Hvit Sancerre var en av de originale AOCs fra 1936, mens de røde vinene fikk sin AOC i 1959. Med årene har arealet i AOC'en blitt firedoblet. Området ligger i den samme geologiske kalksteinformasjonen som Champagne og Chablis (og de hvite kalkklippene ved Dover). Dette bidrar til vinenes mineraliske, «flintsteinaktige» preg. At vinene stort sett blir lagret i ståltanker og ikke på eikefat og alltid er svært tørr bidrar til den rene karakteren.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]