Hopp til innhold

Sancerre (vin)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sancerre
Sancerre
NavnSancerre
AppellasjonstypeAOC
Sertifisert siden1936 (hvit), 1959 (rød)
LandFrankrikes flagg Frankrike
HoveddistriktLoire-dalen
Nærliggende vindistriktPouilly-Fumé
LokaliseringCher
Plantet areal2600 hektar (2006)[1]
HoveddruerSauvignon blanc, pinot noir
Type vinerHvitvin, rødvin, rosévin
Produksjon166 305 hl (2005)
Antall vinstokker per hektarminimum 6100 planter per hektar [2]
Utbytte per hektar59 à 69 hl/ha rødvin
63 à 69 hl/ha rosévin
65 à 75 hl/ha hvitvin [2]
Geografisk plassering av
Sancerre
Sancerre ligger i Frankrike
Sancerre (vin)
Sancerre
Sancerre (Frankrike)
Byen Sancerre

Sancerre er en fransk vin med Appellation d'origine contrôlée (AOC) status for vin produsert i omgivelsene av Sancerre i den østlige delen av Loiredalen, sørøst av Orléans. Nesten hele appellasjonen ligger på venstre bredd av elven, ovenfor byen Pouilly-Fumé som er sentrum for en god hvitvin i samme kvalitet og en liknende stil som hvit sancerre.

Sancerre er høyt ansett og forbindes først og fremst med sauvignon blanc-druen. Den frembringer vin av høy renhet og eleganse.[trenger referanse] Noe pinot noir er også plantet og utgjør omtrent 20 % av områdets produksjon, men den er ikke så høyt ansett som de hvite vinene.[trenger referanse] En rosevin av pinot noir som minner om beaujolais blir også laget.

Hvit sancerre var en av de originale AOC-ene fra 1936, mens de røde vinene fikk sin AOC i 1959. Med årene har arealet i AOC-en blitt firedoblet. Området ligger i den samme geologiske kalksteinformasjonen som champagne og chablis (og de hvite kalkklippene ved Dover).[trenger referanse] Dette bidrar til vinenes mineralske, «flintsteinaktige» preg.[trenger referanse] At vinene stort sett blir lagret i ståltanker og ikke på eikefat og alltid er svært tørr bidrar til den rene karakteren.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ J. Robinson (ed) (2006). The Oxford Companion to Wine (Third Edition utg.). Oxford University Press. s. 605. ISBN 0-19-860990-6. 
  2. ^ a b «Article AOC " Sancerre "». www.legifrance.gouv.fr. 27. oktober 2009. Besøkt 10. april 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]