Hopp til innhold

Vinkelner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den katalanske vinkelneren César Cánovas Herrerias.

Vinkelner (orig. fransk sommelier, av hunkjønnsform sommelière) er en kelner med ansvar for å finne fram til og servere vin, særlig på luksuriøse restauranter. Vinkelneren har god kjennskap til hvilke viner som passer til hvilken type mat, og vil vanligvis også ha ansvaret for vinkjelleren.

Allerede for 2000 år siden fikk romerske soldater sin daglige rasjon av vin. Forløperen til dagens sommelier ble brukt av romerne til å frakte vin ut til soldatene. Romerne var klar over at vin fra ulike områder hadde ulike kvaliteter, og gjennom planlegging og et nøye agronomisk arbeid etablerte de mange av Europas vinområder.

Ca 650 år e.Kr. ble det etablert munkeklostre i Europa. Munkene viste stor forkjærlighet for vindruen og et spennende arbeide startet med å perfeksjonere vinmarkene. Munkene etablerte forløperne til mange av dagens mest anerkjente vinmarker.

Ludvig den 14. var svært opptatt av kombinasjonen mellom mat og vin. Solkongen i Frankrike la dermed til rette for de første sommelierer. I tillegg til å kontrollere at vinen og maten var perfekt, ville også eventuelle forgiftningsforsøk bli oppdaget på et tidlig tidspunkt. Gjennom Ludvig den 14. ble kunsten å smake på vin utviklet og snart var sommelier etablert som en egen yrkesgruppe.

I moderne tid er sommelieren en av bedriftens mest betrodde medarbeidere, og fungerer som et bindeledd mellom kjøkkensjef, restaurantsjef, gjester og eiere. Sommelieren styrer vinkjelleren, innkjøp og salg av vin, vinmenyen/vinkart, samt opplæring av andre ansatte på vin.

I Norge er vinkelnere organisert i Norsk Vinkelnerforening.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]