Burgundervin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Vignobles bourgogne-fr.svg

Burgundervin (fransk: vignoble de Bourgogne) er en beskyttet betegnelse for vindistriktet som befinner seg i Bourgogne i Frankrike i departementene Yonne, Côte-d'Or og Saône-et-Loire. Den strekker seg over 250 km fra Auxerre i nord til Mâcon i sør.

Distriktet avler frem noen av verdens beste viner særlig på rødvin, men også i hvitvin. Hoveddruesortene er de røde Pinot Noir og Gamay og de hvite druesortene Chardonnay og Aligoté.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Litt nord for Burgund er Chablis vinområdet rundt byen Auxerre. Chablis blir oftest også regnet som del av Burgund, men omtales ikke her. Sør for byen Dijon starter det egentlige Burgund med Côte d'Or som frembringer noen av de aller beste Burgundere og som har alle Grand Cru vingårder (hvis Chablis ikke regnes med) innenfor sine grenser. Côte d'Or kan igjen inndeles i den nordlige Côte de Nuits som starter sør for Dijon og går til Corgoloin, noen kilometer sør for byen Nuits-Saint-Georges, og Côte de Beaune som starter ved Ladoix og ender ved Dezize-les-Maranges.

Denne delen av vinregionen er omtrent 40 km lang, men for det meste kun 2 km bred. Bygdene ligger på en slette som løfter seg til en slak bakke mot vest/nordvest. Den gir noe beskyttelse mot den vanligste vindretningen fra vest. De beste premier cru markene ligger i den midtre eller øvre delen av åsene. Côte de Nuits har 24 av 25 røde Grand Cru i Burgund, mens alle hvite Grand Crus er i Côte de Beaune.

Sør for Côte d'Or finner man Côte Chalonnaise oppkalt etter byen Chalon-sur-Saône som ligger litt utenfor vinområdet. Der produseres både røde og hvite viner. Fem bygder har lov å bruker sine navn som subdistriker/appellationer er: Bouzeron Mercurey, Montagny, Rully og Givry, de Mercurey er den viktigste.

Enda lengre sør enn Côte Chalonnaise er regionen Mâconnais, mest kjent for mengdeproduksjon av lettdrikklige og billigere hvitviner, men det finnes også kvalitetsprodusenter. Disse er særlig knyttet til appellasjonene Mâconnais, Pouilly-Fuissé, Pouilly-Loché, Pouilly-Vinzelles og Saint-Véran, der Chardonnayvinene fra Pouilly-Fuissé regnes som den beste. Området avsluttes mot sør med regionen Beaujolais, kjent for sine fruktige rødviner fra Gamay druen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]