Madeira (vin)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tradisjonell vinproduksjon på Madeira

Madeira er en sterkvin fra øya Madeira.[1] Den brukes både som drikk og til matlagning og benyttes i konfekt og desserter, som «plomme i madeira». Madeira holder vanligvis en alkoholprosent på 18-22 %.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Produksjonsmetoden ligner den som brukes for portvin, men i madeiraproduksjonen brukes en spesiell og karakteristisk metode for å fremskynde modningen. Vinen blir, i bygninger kjent som estufas som er bygd spesielt for formålet, utsatt for høy temperatur gjennom flere måneder. Prosessen etterligner effekten av en lengre sjøreise hvor vinen modnes på tønner i tropisk klima. Opprinnelig var ikke madeira en sterkvin, men man begynte å tilsette brennevin for å øke holdbarheten.

Temperaturen i en estufa ligger på ca. 37 til 60° celsius, varierende med vinens kvalitet.[trenger referanse] De beste vinene lagres i lave temperaturer. Bygningene er i sten, og er delt inn i mindre rom der varm luft føres inn gjennom luftekanaler fra ovner.

Denne prosessen gir madeira mye av dens karakteristiske smak, da den både fremskynder en avrunding av vinen og holder tilbake sekundær gjæring.[trenger referanse] Prosessen fungerer i praksis som en mild form for pasteurisering.[trenger referanse] Videre blir vinen utsatt for luft, noe som får den til å oksidere. Dette gir den en farge som minner om tawny portvin. Tidligere brukte man ofte fargetilsetninger som karamell, men dette er blitt mindre vanlig.[trenger referanse] Når andre viner får tilsvarende kvaliteter gjennom oksidering sier vinsmakere noen ganger at de er «madeirisert»

Holdbarhet[rediger | rediger kilde]

Det at vinen blir utsatt for høye temperaturer og oksygen fører til at den blir meget stabil i ferdig tilstand. En åpen flaske madeira har derfor meget lang holdbarhet, gjerne opptil et år.[trenger referanse] I en forseglet flaske er den en av de vinene som holder aller lengst, og det finnes eksempler på at madeira har vært i utmerket tilstand etter 150 år.[trenger referanse] I spesialistforretninger er det ikke uvanlig å finne madeira på rundt 100 år.

Før man hadde tilgang til kunstig kjøling var madeira svært populært i områder hvor man ikke lett kunne anlegge vinkjellere, fordi den klarte seg gjennom varme somre uten nevneverdig kvalitetsforringelse.

Madeira kan selges som årgangsvin når den har ligget i tønner i minst tyve år, eller den kan selges som en blandet vin med minimumsalder, for eksempel tre, fem, ti eller femten år. Det finnes også soleraviner, som ble startet i et angitt år.

Noen nye typer, inkludert Harvest og Garrafeira, selges med henvisning til et spesifikt år, men har vært lagret i langt kortere tid enn de egentlige årgangsvinene.[trenger referanse]

Typer[rediger | rediger kilde]

Det finnes fire hovedtyper Madeira: Malvasia, boal, verdelho og sercial. De to sistnevnte er de tørreste typene. Man kan også finne noen andre typer, men disse er sjeldne på grunn av sykdommer på druebestanden. Blant disse er terrantez, moscatel, bastardo og tinta negra mole.

Glass og temperatur[rediger | rediger kilde]

Madeiraglass har en klassisk tulipanform med stett som et glass til musserende eller hvitvin, men er vanligvis litt mindre, 8-12 cl.

Madeira serveres med en temperatur på 12-16 grader.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Madeira collecting guide: From young Buals to old Bastardos Christie's
  2. ^ «Storing and Serving Madeira Wine». www.madeirawinecompany.com. Besøkt 27. september 2023.